Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов получи награда от Българското републиканско самоуправление в Унгария
02/03/2021
Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов получи награда от Българското републиканско самоуправление в Унгария за изключителни заслуги към българската общност там. Отличието му беше връчено на 2 март 2021 г. от държавния секретар на Министерския съвет на Унгария Миклош Шолтес.

Унгарска делегация, водена от Миклош Шолтес, е на тридневно посещение в България по повод Националния празник на Република България – 3 март. В началото на посещението си членовете на делегацията дадоха пресконференция за представителите на медиите.

Наградата „3 март“ е присъдена на Валери Симеонов за неговия принос за задълбочаване на българо-унгарското приятелство и съпричастността му към решаването на важни за българската общност в Унгария проблеми, уточни при връчването на наградата държавният секретар на Министерския съвет на Унгария Миклош Шолтес. Унгарският депутат и представител на българското малцинство Симеон Варга изрази благодарност от името на българите в Унгария за подкрепата и съдействието, което малцинството получава от българската държава – Народно събрание и Министерския съвет. Ние сме горди, че сме българи, тачим българските традиции и съхраняваме българския език и култура, макар да сме извън пределите на Родината, добави той.

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов благодари за високото отличие и подчерта, че българско-унгарските отношения в последните няколко години се задълбочават и активизират. Той припомни, че принос за това има и единодушно приетото от Народното събрание решение за обявяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство. Прецедент е за България да има ден на приятелство с друга държава, а фактът, че тази държава е Унгария, показва колко много държим и сме готови да работим за още по-интензивните контакти във всички области от взаимен интерес, добави Валери Симеонов.
Преди да отпътуват от страната - на 4 март, в 9.30 часа членовете на делегацията ще разговарят със заместник-председателя на 44-то Народно събрание Валери Симеонов. Те ще бъдат приветствани в пленарната зала на българския парламент.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини