Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Срещи на Георги Пирински с посланици
02/08/2005
СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА КОРЕЯ

СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА КОРЕЯПредседателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес, 2 август 2005 г., извънредния и пълномощен посланик на Република Корея у нас Н.Пр. Чонг Дже Сик.

Председателят на парламента запозна госта с изпълнението на законодателните приоритети на 40-тото НС , свързани с хармонизацията на българското законодателство с правото на ЕС.

В разговора двамата събеседници оцениха високо двустранното парламентарно сътрудничество, за което свидетелстват разменените парламентарни визити – на председателя на парламента на Южна Корея през 2002 г. и официалното посещение на българска парламентарна делегация в Сеул в началото на тази година.

На срещата Георги Пирински и посланик Чонг Дже Сик потвърдиха интереса на България и Южна Корея от интензивно развитие на двустранните отношения във всички области. Председателят на парламента и южнокорейският посланик констатираха, че има нови хоризонти и предизвикателства за развитие на търговско-икономическите връзки, в това число увеличаване на стокообмена и привличането на южнокорейски инвестиции.

Посланик Чонг Дже Сик предаде на председателя на българския парламент писмо от южнокорейския му колега, в което той го поздравява за избирането му за председател на 40-тото Народно събрание на Република България и отправя пожелания за успех на страната ни в нейното демократично развитие.


СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА

СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРАЩастлив съм да бъда посланик в най-интензивния и ползотворен период от отношенията между две приятелски страни, сподели днес на среща с председателя на Народното събрание извънредният и пълномощен посланик на Сърбия и Черна гора у нас Н.Пр. Данило Вучетич. Той заяви, че традицията на интензивен културен диалог между двете съседски страни трябва да се обогатява и изрази надежда за още по-активно сътрудничество в търговско-икономическата сфера.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и посланикът на Сърбия и Черна гора бяха единодушни, че общата европейска перспектива е стимул за развитието на двустранното сътрудничество във всички области. Двамата събеседници оцениха високо подписания през месец октомври 2004 г. от министрите на външните работи Меморандум за сътрудничество, който е добра основа за ползотворно партньорство в общоевропейски план.

Посланик Вучетич сподели, че положителното становище на предварителното проучване за възможно най-бързо започване на преговори за сключване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране на Сърбия и Черна гора с Европейския съюз е ключов момент по пътя на неговата страна към Евросъюза.

Председателят на парламента и посланикът на Сърбия и Черна гора подчертаха значението на междупарламентарните връзки за развитието на двустранните отношения. Отбелязано бе, че решаващо място в това отношение заема пълноценният диалог на ниво парламентарни комисии и групи за приятелство.

Посланик Данило Вучетич отправи покана към председателя на Народното събрание да посети Белград. Поканата бе приета с благодарност.


СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА ИНДИЯ

СРЕЩА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИКА НА ИНДИЯПредседателят на Народното събрание прие днес извънредния и пълномощен посланик на Индия у нас Н.Пр. Динкар Кулар.

На срещата бе изразено удовлетворение от развитието на българо-индийските отношения.Отчитайки неизползвания потенциал за развитие на двустранното сътрудничество, в разговора председателят на Народното събрание и посланик Кулар потвърдиха необходимостта от разширяване на двустранния търговски обмен, както и на икономическото и научно-техническото сътрудничество.

Двамата събеседници отбелязаха важността на междупарламентарното сътрудничество. И от двете страни бяха отправени покани за парламентарни визити на най-високо ниво.

Посланик Динкар Кулар предаде на председателя на българския парламент писмо от индийския му колега, в което той го поздравява за избирането му за председател на Народното събрание на Република България.

Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини