Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Любен Корнезов с делегация на Комисията по отбрана и сигурност към Народната Скупщина на Република Сърбия
01/12/2005
СРЕЩА НА ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ С ДЕЛЕГАЦИЯ НА КОМИСИЯТА ПО ОТБРАНА И СИГУРНОСТ КЪМ НАРОДНАТА СКУПЩИНА НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

Ролята на парламентите за сигурността и стабилността на Балканите и за добросъседските отношения обсъждаха на среща зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов и делегация от Комисията по отбрана и сигурност към Народната Скупщина на Република Сърбия. Сътрудничеството между комисии на двата парламента ще допринесе за повишаването на сигурността в региона, заяви председателят на сръбската комисия Милорад Мирчич. България е уважаван фактор на стабилност на Балканите и изучаването на вашия опит като страна - член на НАТО ще бъде много полезно за нас, допълни госта. От своя страна Любен Корнезов изрази готовност за споделянето на българския законодателен опит в тази сфера. България ще подкрепи кандидатурата на Сърбия за програма “Партньорство за мир”, каза зам.-председателят на Народното събрание.

Двете страни констатираха със задоволство възходящо развитие на политическите и икономическите отношенията между България и Сърбия. За това са показателни интензивните срещи на най - високо ниво както и многократно повишения стокооборот през последните 10 г.

На срещата беше обсъден проблема с Косово и Метохия. Сръбската страна смята, че това е огнище на напрежение, което може да стане повод за по-широка криза и не трябва да се допускат прецеденти, които да се преврърнат в правила за поведение. България е убедена, че проблемът трябва да се решава по мирен път и подкрепя Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, заяви от своя страна Любен Корнезов.

Реформата в българската и сръбската армии, усъвършенстването на отбранителните ни системи, както и дискусията в българското общество за разполагането на американски военни бази у нас също бяха сред темите на разговора.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини