Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Официално посещение в Хърватия на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински
07/02/2006
Официално посещение в Хърватия на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински

През втория ден от официалното двудневно посещение в Хърватия българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, се срещна с президента на Хърватия Стипе Месич.

На срещата Стипе Месич е обърнал внимание на благоприятнаите политически отношения между двете страни, базирани на традиционното приятелство. В този контекст той е допълнил, че икономическото измерение на двустранните отношения изостава. Стипе Месич е подчертал необходимостта откритите проблеми в района да намират своето решение само чрез преговори. В тази връзка председателят на Народното събрание Гиорги Пирински и Стипе Месич са споделили позицията, че развитието на двустранните отношения между България и Хърватия в стратегически план може да се търси чрез активната роля на двете страни в регионалното сътрудничество.

Двамата са били единодушни, че регионалното сътрудничество трябва да се развива в контекста на европейската интеграция и присъединяването на България, последвано и от членството и на Хърватия в Европейския съюз.

Президентът Месич е изразил надежда, че отсечката София - Ниш ще намери своето съвременно решение и по този начин ще бъде реализирана пряка магистрална връзка между столиците на двете страни.

Днес българските парламентаристи посетиха хърватската Академия на науките, където бяха запознати с дейността й от нейния председател Милан Могуш. По-късно нашата делегация има и разговори с членовете на Комисията за външна политика на Хърватия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини