Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, ще посети Армения
12/02/2006
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, ще посети Армения

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, на 13 и 14 февруари 2006 г. ще бъде на официално посещение в Република Армения. Визитата е по покана на председателя на Националното събрание на Република Армения Артур Багдасарян. В състава на българската делегация са народните представители г-н Рупен Крикорян (ПГ на НДСВ), председател на групата за приятелство България – Армения в НС, г-н Апостол Димитров (ПГ Коалиция за България), г-н Евтим Костадинов (ПГ Коалиция за България) и г-жа Елеонора Николова (ПГ на ОДС).

Българската парламентарна делегация ще проведе срещи и разговори с председателя на Националното събрание на Република Армения Артур Багдасарян и с депутати от арменския парламент. Делегацията ще се срещне с президента на Република Армения Роберт Кочарян, с министър-председателя на Република Армения Андраник Маргарян и с министъра на външните работи на Армения Вартан Осканян. Парламентарните връзки, перспективите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, споделянето на българския опит в областта на европейската интеграция и участието на двете страни в Черноморското икономическо сътрудничество ще бъдат сред основните теми в предстоящите срещи и разговори на българската парламентарна делегация.

В навечерието на визитата в Армения Народното събрание ратифицира Консулската конвенция между Република България и Република Армения, която се очаква да спомогне за активното развитие на контактите между гражданите и организациите от двете страни.

За активизирането на приятелските българо-арменски отношения съществуват редица благоприятни предпоставки, сред които са историческата близост между народите; наличие на арменска диаспора у нас и български арменци-репартирани в Армения; включването на Армения наред с Грузия и Азербайджан в Европейската политика на съсъдство с ЕС; подписването през декември 2005 г. на Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция и в евро-атлантическите структури.

Специално място в програмата заема посещението на българската делегация в училище “Пейо Яворов” в гр. Ереван, което се явява един от най-значимите центрове на българо-арменската дружба. Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще дари на училището бронзов барелеф на големия български поет и приятел на арменския народ Яворов. Барелефът е дело на известния български скулптор Иван Блажев, който е и автор на паметника на поета пред Къщата-музей “Пейо Яворов” в София.

В желанието си да се утвърди като европейска траспортна “врата” за Армения, България е заинтересована от развитието на транспортните връзки с Република Армения. На дневен ред е и въпросът за откриване на въздушна линия София-Ереван, по който Авиокомпания “България Ер” вече е започнала детайлно проучване на направлението и пазара.

Предстоящото присъединяване на България към ЕС налага да се актуализира договорно-правната база на двустранните отношения.

Програмата на визитата предвижда посещение на Мемориалния комплекс на Големия геноцид и полагане на венец в памет на жертвите.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини