Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Посещение на българска парламентарна делегация в Република Австрия
06/04/2006
Посещение на българска парламентарна делегация в Република Австрия


Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, бе на официално посещение в Република Австрия на 5 и 6 април 2006 г.
Българските парламентаристи се срещнаха на 5 април 2006 г. с председателя на Националния съвет на Република Австрия Андреас Кол.

Предстоящото членство на България в Европейския съюз бе основната тема на срещата на Георги Пирински и Андреас Кол. Председателят на Националния съвет на Австрия заяви след разговора, че е посъветвал България през последните месеци да навакса пропуснатото, поставяйки акцент върху три области: съдебната реформа, борбата с корупцията и прането на пари.

Георги Пирински изрази надежда за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между двете страни и превръщането на Австрия в привилегирован партньор на България.

Андреас Кол изрази своята увереност, че България ще стане пълноправен член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година. На 27 април 2006 г. Националният съвет на Австрия ще ратифицира Договора за присъединяване на България към ЕС, което бе оценено високо от Георги Пирински като акт на доверие и приятелство.

Председателят на Народното събрание на Република България Георги Пирински и водената от него делегация се срещна и с председателката на Федералния съвет Сиси Рот-Халвакс. Пред българските парламентаристи тя  заяви, че очаква Договорът за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз да бъде ратифициран на 11 май от Федералния съвет/Горната камара на австрийския парламент/ с голямо мнозинство.

Знак за подкрепата на Австрия за България е направената тази седмица препоръка от Конституционния съвет двете камари на австрийския парламент да ратифицират договора, стана ясно на срещата.

По време на срещите на българската делегация с парламентарните комисии по външна политика и по въпросите на Европейския съюз бяха водени дискусии по процеса на присъединяване, разгледани бяха и забележките за слабостите в борбата с организираната престъпност и в правосъдната система.

В дискусиите Георги Пирински  изрази готовността на България за сътрудничество с европейските парламенти за проверка на появилите се обвинения за накърнени отчетност и независимост на съдебната власт. Сигнализирано бе и желание за представяне на очакваните от Австрия резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

В подчертано приятелска обстановка преминаха разговорите на Георги Пирински с федералния президент на Австрия Хайнц Фишер. Австрийският президент нееднократно  подчерта традиционното партньорство между двете европейски държави.

Официалната визита на Георги Пирински в австрийската столица завърши с разговор с министъра на икономиката и труда Мартин Бартенщайн. Бяха обсъдени търговско-икономическите отношения между Австрия и България и перспективите за тяхното развитие и задълбочаване.

В състава на българската делегация, която бе на посещение в Република Австрия, са народните представители Евгени Кирилов (ПГ на Коалиция за България), председател на групата за приятелство България – Австрия, Владимир Дончев, заместник-председател на ПГ на НДСВ и Мария Капон, независим народен представител.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини