Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с Явор Доков и неговия баща по повод инцидента на магистрала “Тракия” на 7 април 2006 г.
11/04/2006
СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ЯВОР ДОКОВ И НЕГОВИЯ БАЩА ПО ПОВОД ИНЦИДЕНТА НА МАГИСТРАЛА “ТРАКИЯ” НА 7 АПРИЛ 2006 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес по негова инициатива Явор Доков и неговия баща по повод инцидента на магистрала “Тракия” на 7 април 2006 г. В изявление за медиите след срещата председателят на парламента заяви:

1. Наложително е всички компетентни държавни институции – полиция, прокуратура, следствие, да предприемат предвидените в закона действия по разглеждането на необходимите доклади с показания за инцидента на магистрала “Тракия” и без отлагане да предприемат необходимото съгласно закона.

2. При потвърждаване на първоначалните сведения за извършено насилие над пътуващи граждани от страна на народни представители, председателят на Народното събрание очаква главният прокурор на Републиката да внесе искане за сваляне на депутатския им имунитет, за да бъде проведено разследване в съответствие със закона.

3. Досега с председателя на НС не е искана среща с ангажираните по случая депутати от “Атака” за обосновка на тяхната версия за инцидента.

4. В хода на разговора, баща и син Докови са заявили, че в дните след инцидента техни познати и други граждани са споделили, че също са били жертва на подобни посегателства от страна на личности с една или друга протекция, като потърпевшите в тези случаи не са почувствали силата на държавата в своя защита.

5. Георги Пирински подчерта, че е недопустимо в една правова държава, каквато е България по Конституция, гражданите да не могат да разчитат на категоричната ефективна защита на личната им сигурност и гражданските им права от страна на компетентните държавни институции.

6. Председателят на Народното събрание се ангажира да проследи хода на изясняването на случая и да приложи пълния обхват на своите правомощия за довеждането му докрай съгласно закона.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини