Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Гърция
14/04/2006
Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Гърция

Председателят на парламента Георги Пирински прие днес в Народното събрание министър-председателя на Гърция Константинос Караманлис, който е на официално посещение в България.

Централно място в разговора бе отделено на развитието на отношенията между двете приятелски страни, регионалното сътрудничество на Балканите и партньорството на европейско равнище, като бе изразено мнението, че парламентарните институции са основна движеща сила на тези процеси.

Гърция изцяло подкрепя усилията на България за членство в ЕС, заяви на срещата Константинос Караманлис и подчерта, че присъединяването на страната ни към Евросъюза ще се отрази благоприятно както на българо-гръцките отношенията, така и на стабилността в региона. Председателят на Народното събрание сподели , че базисните цели за траен мир, социален и икономически прогрес са и ще бъдат решаващ фактор в отношенията между двете страни и в общоевропейския процес на партньорство.

На срещата Георги Пирински изрази задоволство, че посещението на гръцкия премиер насърчава осъществяването на редица съвместни проекти между България и Гърция. Убедителен пример за това е подписаната днес Декларация за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Ратификацията на Договора за присъединяване на България към ЕС от гръцкия парламент получи изключително голям и позитивен отзвук в българското общество, заяви още Георги Пирински и подчерта, че сътрудничеството ни с гръцките партньори е особено ценно в решителния етап от присъединяването ни към Евросъюза.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини