Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с китайска делегация
09/06/2006
СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С КИТАЙСКА ДЕЛЕГАЦИЯ

Председателят на парламента Георги Пирински прие днес в Народното събрание китайска делегация, водена от г-н Лий Чанчун, постоянен член на Политбюро на ЦК на ККП. От българска страна в срещата участваха председателят на Комисията по правата на човека и вероизповеданията проф. Огнян Герджиков, председателят на Комисията по правни въпроси и председател на групата за приятелство с Китай в НС Янаки Стоилов, както и народните представители Александър Паунов и Юнал Тасим. Сред китайските гости бяха министърът на културата на Китай Сун Дзя Джен, генералният директор на държавната администрация на радиото, киното и телевизията Ван Тайхуа и генералният директор на генералната администрация на пресата и публикациите Лун Син Мин.

Развитието на междупарламентарните връзки, перспективите за разширяването на търговско-икономическото сътрудничество и взаимодействието между двете страни в рамките на международните организации бяха сред основните теми на разговора. От китайска страна беше изразено задоволство от широкото съгласие между политическите сили за нови импулси в развитието на отношенията с Китайската народна република. Като подчерта необходимостта да разширяваме икономическите си връзки, г-н Чанчун заяви, че присъединяването на България към Европейския съюз създава още по-благоприятни условия водещите китайски фирми да разширяват инвестициите си в нашата страна. Той изрази надежда българският бизнес да се представи убедително на “Експо 2010” в Шанхай.

Председателят на Народното събрание изтъкна стремежа на България да развива и обогатява традиционното приятелство между двата народа. Георги Пирински изрази специална благодарност за предоставената помощ от китайската страна за преодоляване на последиците от наводненията в България. Убедени сме, че бурното развитие на китайската икономика създава нови възможности за участие на български фирми на китайския пазар, особено в областта на винопроизводството и производството на млечни продукти, заяви председателят на парламента.

Георги Пирински оцени високо предстоящото подписване на споразумение със Софийския университет СУ “Св. Климент Охридски” за откриване на Конфуциански институт в София, което ще стане по време на посещението на китайската делегация в България.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини