Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Международна конференция “Бъдещето на Балканите” – от стабилност към евроинтеграция
01/07/2006
София е домакин на Международна конференция “Бъдещето на Балканите” – от стабилност към евроитеграция”. Форумът е организиран съвместно от Комисията по външна политика на Народното събрание и Министерството на външните работи на Република България и със съдействието на Фондация „Фридрих Науман”.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински направи обръщение към участниците в срещата.

Конференцията беше открита от председателя на Комисията по външна политика Соломон Паси, от министъра на външните работи Ивайло Калфин и Волфганг Захсенрьодер, директор на Фондация „Фридрих Науман” за Румъния, България и Южен Кавказ.

“Консолидирането на стабилността в Западните Балкани – гарант за тяхната европейска перспектива”, “Югоизточна Европа – аспекти на сътрудничество. От Софийската Декларация от 1996 г. към обединена Европа – резултати и перспективи” и “Ролята на международните организации за укрепването на регионалната сигурност и стабилност в Югоизточна Европа” са основните теми на конференцията.

Участниците в срещата обсъдиха статута на Косово; стабилизиращата роля на Сърбия в Западните Балкани; успешния ход на конституционната реформа на Босна и Херцеговина; европейския път на Черна гора. Процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа и европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа бяха сред основните дискутирани въпроси.

В конференцията участват министърът по европейска интеграция Меглена Кунева, председателят на Комисията по външна политика на Камарата на депутатите на Италия Умберто Раниери, министърът на външните работи на Румъния Михай Унгуряну, Лютфи Хазири, заместник министър-председател, министър на местното самоуправление, Временни институции за самоуправление – Косово, Миодраг Влахович, министър на външните работи на Република Черна гора, Браян Хопкинс, стратегически координатор на Специалния пратеник на Генералния секретар на ООН, УНМИК – Косово, парламентаристи, представители министерствата на външните работи и експерти от Сърбия, Македония, Черна Гора, Румъния, Албания, Германия, Босна и Херцеговина, както и от Генерална дирекция «Разширяване» на Европейската комисия, от Парламентарната асамблея на ОССЕ, Главната квартира на НАТО в Белгия и от Пакта за стабилност за Югоизточна Европа.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини