Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински е патрон на тържествата по случай 35-годишнината от спечелването на първата за България световна отборна титла по борба
12/08/2006
Георги Пирински е патрон на тържествата по случай 35-годишнината от спечелването на първата за България световна отборна титла по класическа борба

Председателят на Народното събрание на Република България Георги Пирински е почетен патрон на тържествата по случай 35-годишнината от спечелването от България на първата световна отборна титла по класическа борба. Паметното събитие се отбелязва с поредица от прояви на 12 и 13 август 2006 г. в Копривщица.

На 12 август 2006 г., събота, в 18,30 ч. председателят на Народното събрание Георги Пирински приветства участниците и гостите на тържествата. Преди това в копривщенското читалище бе открита фотоизложба, посветена на триумфа на големите български мъже. Прожекция на филм, посветен на световното първенство през 1971-а, среща –разговор със световните шампиони и поздравителен концерт са част от проявите, с които Копривщица отбелязва извоюваната от легендарните български спортисти победа.

Знаково съвпадение е, че годишнината от постижението на българските класически борци се провежда в годината, в която честваме и 130- годишнината от Априлското въстание, споделят от организационния комитет, в който влизат председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов.

На 13 август 2006 г., неделя, програмата на тържествата предвижда турнир по класическа борба за кадети.

През 1971 година пред препълнения национален стадион "Васил Левски" тимът ни печели световния отборен трофей с 46 т. За първи път българите изпреварват с цели 17 точки отбора на СССР, останал втори в класирането, припомнят от Българската федерация по борба. Тогава в отбора на България са Петър Киров, Георги Мърков и Александър Томов, които печелят златото в своите категории. Христо Трайков и Стоян Николов са втори. Стефан Ангелов, Кирил Димитров и Марин Колев са трети, а Стоян Апостолов и Борис Бутраков остават четвърти. Старши треньорът на тима е роденият в Копривщица Филип Кривиралчев.

Равносметката на Българската федерация по борба за последните 40 години е повече от впечатляваща, сочи статистиката: 31 медала за борците класически стил от олимпийските игри, 106 медала – от световни първенства, 142 – от европейски първенства.

* * *

На 12 август 2006 г, в рамките на посещението си в Копривщица, председателят на Народното събрание Георги Пирински връчи Националната литературна награда “Димчо Дебелянов”. Тази година тя е определена от жури с председател литературния критик Иван Гранитски.

Престижното литературно отличие бива присъждано за приноси към Дебеляновата лирическа традиция. За признанието на журито тази година се състезаваха известни поети, между които Бойко Ламбовски, Валери Станков и Петър Велчев.

След като председателят на Народното събрание г-н Георги Пирински връчи Дебеляновата награда, в двора на къщата-музей “Димчо Дебелянов” се проведено голямо литературно четене под наслов “Тихата победа на поета”. Традиционните Димчови поетични празници са организирани от Дирекция на музеите в град Копривщица и Литературен музей “Димчо Дебелянов”.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини