Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински прие в Народното събрание японска парламентарна делегация
04/09/2006
ГЕОРГИ ПИРИНСКИ ПРИЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЯПОНСКА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЛЕГАЦИЯ

Председателят на парламента Георги Пирински прие на 4 септември 2006 г. японска парламентарна делегация, водена от заместник-председателя на Горната камара на японския парламент Гиичи Цунога. Делегацията е на официално посещение в България от 3 до 6 септември 2006 г..

От българска страна на срещата присъства и заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи. От японска страна участваха Ютака Такеяма, депутат от ЛДП в Горната камара на парламента на Япония, Сацуки Еда, депутат от демократическата партия и Шьозо Кусакава, депутат от партия “Комейто” в Горната камара на парламента.

Георги Пирински запозна гостите с приоритетите на страната и конкретно на парламента, свързани с членството на България в Европейския съюз. Непосредствената цел в момента е пълноправното членство от 1 януари 2007 г. –като ново начало за България, при условия, които ще допринесат за допълнителното развитие на отношенията ни с партньори като Япония, подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Георги Пирински допълни, че двете страни имат общата задача заедно да търсят нови перспективи за продължаване и развитие на двустранните отношения. Той увери гостите, че България се стреми да осигури достатъчно стабилна законова среда за инвеститорите и представителите на бизнеса. Председателят на българския парламент изрази благодарност за всички форми на подкрепа от страна на Япония през последните години на реформи в България.

Япония оценява много високо усилията на парламента, на институциите и на българския народ за осъществяването на реформите, свързани с членството на страната в Европейския съюз, заяви по време на разговора заместник-председателят на Горната камара на японския парламент. Той изрази своята увереност, че България ще стане пълноправен член на евросъюза на 1 януари 2007 г. Гиичи Цунога оцени високо развитието на двустранните отношения в политическата и културната област. Той подчерта, че целта на посещението на японската делегация е да проучи възможностите за развитие на търговско-икономическите контакти в контекста на новите реалности, свързани с членството на страната в ЕС, както и възможностите да се подпомогнат преките икономически връзки между двете страни. Заместник-председателят на Горната камара на японския парламент изрази готовността на страната му да сподели своя опит в областта на съдебната реформа.

Гиичи Цунога подчерта, че изключителните успехи на българския състезател по сумо в Япония Котоошу допринасят много за популяризирането на България в страната му. Той изрази задоволство от възможността да посети родното място на Котоошу по време на визитата си у нас, както и от предстоящата среща с родителите му.

В програмата на официалното посещение на японската парламентарна делегация са предвидени също срещи с министър-председателя Сергей Станишев, с Президента на Република България Георги Първанов, с министъра на правосъдието Георги Петканов и с министъра на външните работи Ивайло Калфин. Японските парламентаристи ще посетят 18-то СОУ “Уилям Гладстон” с изучаване на японски език, където ще направят дарение на японски книги и литература. В град Велико Търново те ще дарят литература на японски език за студентите-японисти във Великотърновския университет.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини