Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта
Светослав Спасов ще посети българската общност в Западните покрайнини
19/09/2006
Той ще дари български книги и учебници на децата от Босилеград и Цариброд

От 19 до 23 септември 2006 г. Светослав Спасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта при 40-то Народно събрание ще посети Сърбия по покана на българската общност в Западните ни покрайнини. В рамките на петдневното си посещение, народният представител ще посети Босилеград и Цариброд. Той ще присъства на традиционния събор на община Босилеград на 21 семптември - Малка Богородица, който е и Ден на община Босилеград. Тогава ще се представи книгата на д-р Йордан Колев «Българите в чужбина». Мероприятията са организирани със съдействието на Културно-информационния център «Цариброд».
В Цариброд председателят на постоянната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта ще се запознае с проблемите, касаещи положението на българите в Сърбия след приемането на България в ЕС. Спасов ще посети КИЦ ''Цариброд'' и ще се срещне с ръководството на Националния съвет на Българите в Сърбия. Народният представител ще посети Основното училище в града, в което учат български деца и ще им раздаде учебни помагала и детски книжки с приказки на български. В програмата му са предвидени и срещи с кмета на община Цариброд, с общинското ръководство, с Комисия за образование при Общинския съвет на община Цариброд, както и среща с ръководството на Спортния съюз на Цариброд. Спасов ще посети спортната зала, спортния център „ Парк “ и Библиотека '' Детко Петров ''.
В последния ден от визитата си Светослав Спасов ще посети Погановския манастир и Основното училище в с. Звонци, където ще се срещне с ръководството на местната общност Звонци, и ще разговаря с коресподент на «Братство» - седмичник на българите в Сърбия.
Целта на посещението на народния представител е да се запознае със състоянието на националните, икономически, политически, културни и образователни права на българите в Западните покрайнини, както и с положението на българските деца и младежи в Сърбия, и да съдейства за засилване на връзките им с България.
Иван Горанов – управляващ съдружник в Home for you ще направи дарение на детската градина в Цариброд в Деня на независимостта на България. Малчуганите ще бъдат зарадвани с колекция български детски филми, DVD-плеър и телевизор. На децата ще бъдат раздавани и календарчета за 2007 г. и разделители под мотото „Децата имат свой свят и правила...”.