Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И МЕДИИТЕ
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И МЕДИИТЕ
07/09/2011

  Проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 102-03-20,внесен от Министерски съвет на 04.08.2011г.
  На редовно заседание, проведено на 7 септември 2011 г. Комисията по културата, гражданското общество и медиите разгледа и обсъди проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 102-03-20, внесен от Министерския съвет на 04.08.2011г.
  На заседанието на комисията присъстваха: от Министерството на културата – Вежди Рашидов, министър, Боян Милушев, парламентарен секретар, от Министерството на труда и социалната политика, дирекция „Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд” – Лариса Тодорова, държавен експерт и Петя Малакова, главен експерт; от Националния осигурителен институт – Весела Караиванова, подуправител и Станислава Атанасова, парламентарен секретар.
  На основание чл. 91 от Кодекса за социално осигуряване, Министерският съвет с Решение № 604 от 04.08.2011 г. предлага на Народното събрание проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на Валя Младенова Балканска, от гр. Смолян, считано от 1 юли 2011 г.
  Популярната из цял свят народна певица Валя Балканска започва кариерата си преди повече от 50 години като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” – Смолян.
  Най-известното изпълнение на Валя Балканска е „Излел е Дельо хайдутин”. Тази песен в нейно изпълнение е повод за национална радост, след като през 1977 г. неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в космоса с двата американски космически кораба Вояджър, които през 2004 г. напуснаха пределите на Слънчевата система.

  Изпълнителката на родопски песни е получила множество награди и отличия от всички краища на земята. Удостоена е с приза „Златен феномен” за популяризиране на българския фолклор по целия свят и за нейната родолюбива позиция. Има и златен медал на Олимпиадата по изкуствата в Лос Анджелис.
  През 2002 г. по повод 60-годишнината й и за изключителните постижения в областта на певческото изкуство е наградена с орден „Стара планина”. През 2005 г. е номинирана и за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”.
  Министерството на труда и социалната политика подкрепя проекта за решение на Министерски съвет за отпускане на пенсия за особени заслуги на Валя Балканска. От Националния осигурителен институт също подкрепят направеното предложение.
  След приключване на обсъждането и проведено гласуване с 13 гласа „за”, без „против” и „въздържал се” Комисията по културата, гражданското общество и медиите прие следното становище:
  Предлага на Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Кодекса за социално осигуряване да подкрепи проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 102-03-20, внесен от Министерски съвет на 04.08.2011 г. на Валя Младенова Балканска от гр. Смолян, считано от 1 юли 2011 г.  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  Даниела Петрова
  Форма за търсене
  Ключова дума