Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И МЕДИИТЕ
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА, ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И МЕДИИТЕ
14/03/2012

  Проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 202-03-8, внесен от Министерски съвет на 01.03.2012г.
  Д О К Л А Д


  На редовно заседание, проведено на 14 март 2012 г., Комисията по културата, гражданското общество и медиите разгледа и обсъди проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 202-03-8, внесен от Министерския съвет на 01.03.2012 г.
  На заседанието на комисията присъстваха: от Министерството на културата – арх. Георги Стоев, заместник-министър, Боян Милушев – парламентарен секретар, от Националния осигурителен институт – Весела Караиванова, подуправител и Станислава Атанасова, парламентарен секретар.
  На основание чл. 91 от Кодекса за социално осигуряване, Министерският съвет с Решение № 158 от 01.03.2012 г. предлага на Народното събрание проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на Джордже Мирко Росич (Джоко Росич), от София, считано от 1 февруари 2012 г.
  Предложението е мотивирано от творческата дейност на известния български актьор Джоко Росич. Роден в с. Крупан, Кралство Югославия, през 1951 г. имигрира в България по политически причини. Завършва икономика и школа по журналистика, 17 години работи в Българското национално радио.
  Любимец на всички поколения зрители Джоко Росич е участвал в над 110 филма, 27 от които са снимани в Унгария. Едни от най-известните филми в които е участвал, са „Осмият", „Езоп", „Демонът на империята", „Михаил Строгов", „На всеки километър", „Гоя", „Антихрист", „Баща ми бояджията", „Иван Кондарев", „Сватбите на Йоан Асен", „Войната на таралежите", „Камионът", „Хан Аспарух", „Време разделно", „Под игото" и др. Звезда на българското, унгарското и сръбското кино, понякога Джоко Росич е наричан „легендарният каубой”.
  През февруари 2010 г. получава наградата „Златен век" на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино. За участието си във филма „Законът на циганите" печели наградата за най-добра мъжка роля на унгарския кинопреглед през 1998 г. Джоко Росич е първият неунгарски актьор печелил тази награда. На 41-вия унгарски национален кинофестивал в Будапеща, българският актьор Джоко Росич е първият чужденец, който получава престижната награда за цялостно творчество и принос към унгарското кино. Носител е на орден „Кирил и Методий” първа степен.
  Националният осигурителен институт подкрепя проекта за решение на Министерски съвет за отпускане на пенсия за особени заслуги на Джордже Мирко Росич.
  По време на дискусията бяха изказани мнения отпусканите средства на културни дейци за особени заслуги към държавата и нацията да бъдат: парична награда, която да бъде твърда сума, да се изплаща заради особена заслуга и да не се нарича пенсия.

  След приключване на обсъждането и проведено гласуване с 15 гласа „за”, без „против” и „въздържал се” Комисията по културата, гражданското общество и медиите предлага на Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Кодекса за социално осигуряване да подкрепи проект за решение за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията, № 202-03-8, внесен от Министерски съвет на 01.03.2012 г. на Джордже Мирко Росич от гр. София, считано от 1 февруари 2012 г.  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  Даниела Петрова
  Форма за търсене
  Ключова дума