Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове
Кристиан Вигенин: При воденето на търговски преговори Европейската комисия трябва да отчита различното равнище на икономическо развитие на отделните страни-членки на ЕС
27/02/2018
27 февруари 2018 г.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин се срещна днес с председателя на Комисията за международна търговия на Европейския парламент Бернд Ланге, евродепутат от Германия. Гостът е на посещение в България за участие в неформалното заседание на министрите на страните-членки на ЕС, отговорни за търговията.
При воденето на търговски преговори с трети страни от името на Европейския съюз, Европейската комисия трябва да отчита различното равнище на икономическо развитие и възможности на отделните страни членки, заяви Кристиан Вигенин и изрази очакване този подход да бъде насърчаван и от Европейския парламент.
На срещата бяха обсъдени приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС свързани с европейската перспектива на страните от Западните Балкани и необходимостта от по-активна политика на Евросъюза в Черноморския регион.
Двамата размениха мнения и по актуални въпроси от дневния ред на ЕС, свързани с отношенията с Турция, санкциите срещу Руската Федерация и сътрудничеството със страните от Източното партньорство.