Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Стенограми от пленарни заседания
ЧЕТИРИСТОТИН ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТО ЗАСЕДАНИЕ
София, сряда, 20 февруари 2013 г.
Открито в 9,10 ч.
20/02/2013
Видео архив » Преглед на видео архив
Председателствали: председателят Цецка Цачева и заместник-председателят Менда Стоянова


Секретари: Митхат Метин и Милена Христова


ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Налице е кворум. Откривам пленарното заседание. (Звъни.)
Предлагам на Вашето внимание Проект за Програма за работата на Народното събрание за времето от 20 до 22 февруари
2013 г.:
„1. Проект за решение за персонални промени в Министерския съвет на Република България и Проект за решение за изменение на Решение на Народното събрание от 27 юли
2009 г. за приемане на структура на Министерския съвет на Република България. Вносител – министър-председателят на Република България.
2. Проект за решение за налагане на Мораториум върху всички сделки с разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на Водна учебна спортна база на Националната спортна академия „Васил Левски” – град Несебър. Вносител – Огнян Стоичков.
3. Първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.
4. Второ четене на законопроекта за изменение на Закона за електронното управление. Вносител – Министерският съвет.
5. Второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон.
6.Второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането.
7. Второ четене на законопроекта за предучилищното и училищното образование.
8. Парламентарен контрол.”
Моля да гласуваме.
Гласували 137 народни представители: за 125, против 6, въздържали се 6.
Предложението е прието. (От пленарната зала отсъстват парламентарните групи на Коалиция за България, „Атака” и част от народните представители на ДПС.)
Процедура – госпожа Фидосова.
ИСКРА ФИДОСОВА (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми господин министър-председател, уважаеми господин вицепремиер, дами и господа министри, уважаеми колеги народни представители! Ще направя процедурно предложение – цялото днешно пленарно заседание да се предава пряко по Българската национална телевизия и по Българското национално радио.
Всички български граждани трябва да имат възможност да наблюдават както това пленарно заседание, така и следващите, които предстоят, за да видят и да разберат истината кои са хората, които работят в този Парламент, и кои са хората, които отсъстват винаги – не са тук, и когато са тук – не дават това, което трябва да дадат и като опозиция, за да има конструктивен диалог, да работим в интерес и в името на българските граждани, и на държавата.
Моля Ви да подложите това предложение на гласуване.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Режим на гласуване.
Гласували 136 народни представители: за 133, против 2, въздържал се 1.
Предложението е прието.
Господин премиер, заповядайте.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Уважаема госпожо председател, дами и господа народни представители!
Първо, искам да благодаря на Парламентарната група на ГЕРБ за това, че е първата група в много народни събрания досега, която остана единна. Благодаря за това, че подкрепяхте правителството през тези четири години. Благодаря на независимите народни представители, които също дадоха възможност да се изпълнят важните за България проекти. (Шум и реплики.)
Това, че БСП ги няма – тях никога не ги е имало.
РЕПЛИКИ: И „Атака” ги няма.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Моля, без реплики от място.
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Да. (Силен шум и реплики.)
Бившият ни приятел, да. (Оживление. Смях.)
Благодаря Ви за това.
ГЕРБ дойде на власт по волята на народа, дойде на власт по демократичен път, извървявайки всички признати от Конституцията форми за демократично управление.
Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък практически правителството няма какво повече да направи, за да им помогне. В никакъв случай не искам ние да носим и пасивите на хидроинженерите от ДПС, където изхарчиха 1 милиард за „Цанков камък”... (силен шум и реплики от ДПС. Възгласи: „Е-е-е!”) – да, да, да! (шум и реплики), които изхарчиха милиард и половина за „Белене”, и задължиха НЕК с два и половина милиарда. (Реплики.)
Нито искам да виждам кръв по улиците, нито искам да виждам полицаите на България, които ги имам не като колеги, а като братя, да се бият с когото и да било. Това че хвърлят камъни по тях или ги провокират, няма значение. София има Южна дъга, има метро, има естакади, има градинки, има детски градини, има спортни зали и не мога да гледам окървавен „Орлов мост”.
Всяка капчица кръв, уважаеми колеги, за нас е петно. Аз не мога да гледам Парламент, ограден с ограда. Това нито ни е цел – властта, нито имаме изгода от властта, ако трябва да се пазим от хората. Затова дойдох да Ви го кажа лично, след като така са поставени въпросите, държавата има нужда от нов кредит на доверие – хората да определят как ще се управлява оттук нататък. Ние близо четири години направихме максимума, договорихме бюджет за следващия програмен период с 2 милиарда и половина евра повече, решихме доста въпроси –строят се магистрали, строят се жп линии, строят се пречиствателни станции, всички фондове са отворени, нито едно евро няма спряно.
Затова днес вместо да правим структурни промени, ще отидем да си проведем Министерски съвет, защото имаме входящи точки и на обяд ще депозирам оставка на правителството. Съветвам Ви да направите същото и Вие. Нашата работа е с хората, за да можем всички със сърца и лице да застанем пред тези, които протестират, и да им обясним откъде е цената на зелената енергия, откъде е цената на „Марици”-те, какво е станало през времето. Вчера ние каквото можеше като държава да направим, сме го направили. Съветвам Ви да направите всичко това и Вие.
Оттук насетне българите да си избират – Станишев, Доган, господин Костов, който искат. Господин Костов положи огромни усилия да върне БСП и ДПС на власт. Огромни усилия! И хората ще го оценят и на изборите. Вие сте 22 години, или колко сте в Парламента?! Ако Вашата партия и коалиция се бори да бъде патерица, или както Вие обичате да казвате „опозиция”, ние искаме или да се случват нашите идеи – иначе няма за какво да отиваш на избори.
Считам, че след като по този начин направиха колегите от БСП и ДПС – направихте един много опасен прецедент, това ще Ви се върне. Бъдете сигурни! (Реплики от ДПС.) По същия начин!
Ние имаме достойнство, имаме си чест. Аз обичам да ходя сред хората, не обичам да има железа, като отивам някъде.
Властта ни е дал народът, днес му я връщаме. Това, което демокрацията признава в цял свят, са изборите.
Ние няма да участваме в програмен кабинет, господин Костов! Аз с БСП и ДПС тук няма да гласувам заедно. Вие си стойте и си гласувайте, ако искате. Вие сте си едно, така че това няма да ме учуди, дори Вашето предложение не ме учуди.
Господин Цветанов, за последно, като отидете, да благодарите на всички полицаи за положените усилия. Това е жест и към тях – да нямат работа на улицата, а да си гледат обществения ред и борбата с престъпността.
Не знам кой, може би Вие, Краси Велчев, да уведомите и Президента – ние и в служебно правителство няма да участваме. Да си направят правителство три месеца за изборите.
РЕПЛИКА ОТ ДПС: И това ли да направим?
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: Аз досега съм се явявал на избори винаги сам по закон, (реплика от ДПС) който искате, това си е Ваша работа.
РЕПЛИКА ОТ ДПС: Президентът е от Вас. (Реплики между народни представители от ГЕРБ и ДПС.)
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ: На избори сме се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и закона сте го писали БСП, ДПС или Синята коалиция. Винаги! Ние никога не сме се явявали на избори, за да ни упреква някой, че ще искаме да манипулираме изборите по наши правила. След като искат такова управление на държавата, да го имат! Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора, или съответно няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести. Защото наблюдавам какво правят представителите на БСП, ДПС и Синята коалиция, разбира се – те се оправдават с протеста, казват: „Виждате ли хората какво казват?”, не с Вашата политика, а какво казват хората на улицата! Добре, щом народът иска по този начин – улицата да управлява държавата, да го направи. Така че още веднъж благодаря на всички, които са ни подкрепяли.
Колеги, (към членовете на Министерския съвет) няма да правим структурни промени днес, отиваме и завършваме заседанието.
На обяд, госпожо Цачева, по надлежния ред ще депозирам оставката на кабинета, надявам се по съответната технология да бъде приета.
Желая Ви лек ден! (Ръкопляскания от ГЕРБ, всички народни представители от ГЕРБ стават и с ръкопляскания изпращат министър-председателя. Продължителни ръкопляскания от ГЕРБ. Членовете на Министерския съвет напускат залата. Ръкоплясканията продължават.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: От името на Парламентарната група на ДПС – господин Бисеров. (Възгласи и реплики от ГЕРБ.)
ХРИСТО БИСЕРОВ (ДПС): Благодаря Ви, госпожо председател. (Народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ напускат пленарната зала.)
РЕПЛИКА ОТ ГЕРБ: Бъдете сами, успех!
ХРИСТО БИСЕРОВ: Когато на 19 май 2011 г. лидерът на ДПС д-р Ахмед Доган обяви управлението на ГЕРБ за пълен провал, никой не повярва. Когато господин Доган каза, че ще има предсрочни избори, всички се подсмихвахте! Ето, днес думите на господин Доган стават част от нашата политическа реалност.
Всъщност искам да припомня на господин премиера, все още премиер, че ГЕРБ не дойде на власт с гласовете на народа. ГЕРБ дойде на власт с гласовете на депутатите от Синята коалиция, „Ред, законност и справедливост” и „Атака” – 45 чужди мандата му дадоха тази власт. След това той ги превърна в свои независими субсидирани народни представители. Така ГЕРБ дойде на власт. Сега ГЕРБ си отива от властта.
Всъщност ние не знаем дали Бойко Борисов след 2 часа няма да си промени мнението, дали неговото „да” няма да стане три пъти „не”. Затова сме длъжни да изчакаме последната дума на последния премиер от ГЕРБ.
Това, което обаче днес трябва да чуем, е ясна заявка от всички парламентарни групи, че няма да участват по никакъв начин в сформирането на нов, какъвто и да е, кабинет в мандата на това 41-во Народно събрание, че никой няма да се съгласи да вземе и да се опита да реализира проучвателен мандат, че трябва веднага да отидем на избори. Всички правила, всички регламенти, включително на Изборния кодекс, показват, че избори може да има в края на месец април. Дори 28 април 2013 г. е дата, която е постижима, затова все пак нека да чуем това последно „да” или „не” от премиера и да отиваме на избори – хората да определят формулата за управление на българската държава в следващите четири години. Благодаря. (Ръкопляскания от ДПС.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: От името на Парламентарната група на Синята коалиция – съпредседателят й Иван Костов.
ИВАН КОСТОВ (СК): Благодаря Ви, госпожо председател.
Не разбрах защо трябваше да се предава това по телевизията, защото тя показва в момента дезертирането на ГЕРБ от своята отговорност (смях и ръкопляскания от ДПС) – моля да запазите спокойствие – най-вече пред отговорността за решаване на въпросите, които изведоха хората на улицата. А това са безчинствата на монополите, обезценяването на доходите от инфлацията. Това са високите цени, наложени за ток, за отопление. Това е невъзможността на хората да скърпват своя семеен бюджет.
Къде ги управляващите, които трябва да решават тези въпроси? (Реплики от ДПС.)
Как се решават тези въпроси с оставката на премиера? Оставката на българския министър-председател, с която той се закани преди малко, е точно отговор на исканията на Българската социалистическа партия и на ДПС. Това е оставката. Тя не е нищо друго. Това е прегръщане на исканията на политиката на БСП и на ДПС да се хвърли управлението на колата, като ключ на катастрофирала кола и да се избяга от гнева на хората. Това означава. Никакъв опит за решаване на въпросите!
Аз питам – питам тези, дето разбират в тази зала: как легитимно ще се поведе битка срещу монополите? Огромна част от нещата, които господин Борисов вчера обяви, са неизпълними! Неизпълними са тези неща, които той обяви като мерки. Или са мерки, които ще съсипят българската енергетика, ще нарушат многобройни договори, ще вкарат във фалит електропроизводители, ще създадат огромни затруднения на страната, ще я изправят пред съда в Страсбург, ще има огромни плащания и така нататък.
Това ли са решенията сега, в следващите месеци, когато ДПС и БСП бързат да вземат властта?! Това ли е решението?! Как те ще решат тези проблеми? – питам аз обикновените хора. Как тези, които са ги забъркали, ще ги решат?
МАРТИН ДИМИТРОВ (СК, от място): Ще строят „Белене”.
ИВАН КОСТОВ: Ще започнат да строят „Белене” ли, какво ще направят?! Как ще се решат проблемите на хората? – пак питам. Абсолютно невъзможно е да се решат проблемите.
И тези другите, дето ги няма – БСП, пък много добре знаят, че нямат никакъв потенциал да решат тези изключително сложни проблеми, натрупани през последните години.
РЕПЛИКА ОТ ДПС: Ти мислиш така.
ИВАН КОСТОВ: Нямате потенциал!
Сега беше моментът Народното събрание да направи консенсус –обществен, отговорен, за битка срещу монополите, за възстановяване на конкурентоспособността на българския пазар и за освобождаване на домакинствата от този гнет, сега беше моментът! Каква е гаранцията, че тези, които отгледаха монополите през последните 12 години и им дадоха възможност те да злоупотребяват, ще се справят с тях?! Добре, хората ще ги изберат, ще дойдат да управляват, каква е гаранцията?!
Бойко Борисов директно връчи в момента управлението на Българската социалистическа партия и на Движението за права и свободи, защото отказа да решава проблемите на хората. А щом отказа да решава проблемите на хората, щом няма яснота да решава проблемите на хората, той не е този политик, който трябваше да бъде министър-председател на страната. Това не е дясно управление, това е фалшификация, на чието сриване днес сме свидетели. (Шум и реплики от ДПС.)
Този опит – да натовари мен и Синята коалиция, колегите ми от Демократи за силна България и „Единство” със собствената си отговорност, няма да убеди никого. Това е жалък опит, жалък поклон, жалко снижаване пред десните избиратели на страната: „Виждате ли, не съм аз отговорен” – неспособният, некадърният, страхливецът, който не може да реши проблемите, „виновен е Костов – там в десния ъгъл, и Синята коалиция” – това той се опита да пробута на хората на улицата. Кой ще му повярва, ще видим на изборите. Благодаря Ви за вниманието. (Шум и реплики от ДПС и СК.)
РЕПЛИКИ ОТ ДПС: Добре. Браво! Браво, Иване!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Сега би трябвало да подложа на гласуване предложенията по чл. 43, ал. 3, но тъй като в залата видно няма кворум, прекъсвам заседанието до 10,00 ч.
(След почивката.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми народни представители, заседанието продължава.
Следва да докладвам предложенията за включване в дневния ред по реда на чл. 43, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
ТОДОР ДИМИТРОВ: (ГЕРБ, от място): Процедура!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Процедура.
ТОДОР ДИМИТРОВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители, правя процедурно предложение за прекратяване на прякото предаване по БНТ и по БНР, тъй като продължаваме по дневния ред. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Поставям на гласуване направеното процедурно предложение.
Гласували 111 народни представители: за 110, против 1, въздържали се няма.
Предложението е прието.
Първо по време е направил своето искане за включване на точка в дневния ред народният представител Кирил Гумнеров, който предлага като т. 1 да бъде включен Законопроект за изменение на Закона за защита от дискриминацията.
Господин Гумнеров го няма. Направо подлагам на гласуване неговото предложение. Не може да го защити, тъй като не е в залата.
Гласуваме.
Гласували 107 народни представители: за 5, против 34, въздържали се 68.
Предложението не е прието.
Следващото предложение е на народния представител Стоян Иванов, който предлага като т. 1 от седмичната ни програма да разгледаме Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето.
Заповядайте, господин Иванов.
СТОЯН ИВАНОВ (независим): Уважаеми колеги, госпожо председател, аз няма да си оттегля предложението, обаче се боя, че – както се казва – късно е либе, за китка. Мандалото хлопна.
Предложението ми за промени в Закона за здравето са свързани с изключително глупавата и непремерена мярка, която Вие въведохте и която с инат продължихте да отстоявате. И която Вие, госпожо председател, дълго и упорито не вкарвахте в зала, за да може поне народното представителство да си каже думата.
Предложението ми е за връщане на стария режим за тютюнопушенето обаче със затегнати санкции, затегнати възможности и опции. За съжаление, боя се, че в тази обстановка вече не можем да го решим и Вие оставихте българският дребен бизнес да изнемогва заради едно непремерено и глупаво решение. (Реплики от ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Моля да гласуваме.
Гласували 108 народни представители: за 10, против 48, въздържали се 50.
Предложението не е прието.
Следващото предложение е на народния представител Михаил Михайлов, който предлага включване на точка: Законопроект за допълнение на Закона за обществените поръчки.
Заповядайте, господин Михайлов.
МИХАИЛ МИХАЙЛОВ (СК): Благодаря, госпожо председател.
Уважаеми колеги, смятам, че в дните, които ни остават като работа, а те са много малко, това е едно от най-важните неща, които трябва да свършим, защото касае монополите в строителството.
И ще Ви кажа веднага за какво става въпрос. Аз предлагам да бъдат защитени малките, средни и регионални фирми в Закона за обществените поръчки. Тоест големите фирми, които печелят магистрали, печелят големи конкурси за обществени поръчки, да не получават следващия транш, докато се разплатят с малките, средни и по-дребни фирми, които имат да получават. Само преди няколко дни на магистрала „Тракия” имаше точно такъв бунт на хора, които имат да получават милиони от фирмите, които произвеждат, които правят магистралите. Ще Ви кажа от моята приемна в Русе 11 фирми имат да получават 2 млн. 800 хил. лв. от „Строително-предприемачен холдинг”. Същата фирма „Строително-предприемачен холдинг” дължи 1 млн. 500 хиляди на фирми в Пазарджик. Същата фирма дължи 1 млн. 800 хиляди на фирми в Пазарджик и в Кърджали. Тоест малките, дребни и средни фирми са заплашени от фалит, защото големите фирми не се разплащат с тях.
И именно това предлагам аз – само един член трябва да се измени, за да може в момента, в който тези фирми не изпълняват своите задължения към подизпълнителите, държавата да може моментално да се разплаща с тях.
И тук се обръщам към Мартин Димитров, който липсва в залата, защото за мен политическо лицемерие е този законопроект да стои три месеца в Комисията по икономическа политика.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изтече времето, господин Михайлов.
Моля, гласувайте, колеги.
Гласували 113 народни представители: за 12, против 51, въздържали се 50.
Предложението не е прието.
Следващото предложение е на народния представител Павел Шопов, който предлагаше изслушване на министър-председателя на Република България Бойко Борисов във връзка с протестите в страната и за мерките и действията от страна на правителството за решаване на исканията на гражданите.
Господин Шопов ме уведоми устно след почивката, преди продължаване на заседанието за 10,00 ч., че оттегля предложението си.
Следващото предложение е на Димитър Главчев, който предлага като т. 2 да бъде включена точката „Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на „Топлофикация София” ЕАД и другите доставчици на топлинна енергия за периода 1 януари 2011 – 30 април 2013 г.”, внесен от Красимир Велчев и група народни представители.
Кой ще защити предложението?
Господин Главчев.
ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Смятам, че това предложение няма голяма нужда от защита.
Внесохме предложение за три свързани одита във връзка с онова, което първоначално се случи в „Топлофикация”. Сметнахме, че е необходимо, освен „Топлофикация”, да обхванем всички други, които са свързани с този проблем, а именно – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и дирекцията в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, която се занимава с дяловото разпределение.
Колкото по-рано възложим на Сметната палата извършването на тези одити, толкова по-рано хората ще получат отговор на въпроси, които отдавна чакат. Мисля, че именно от върховната одитна институция, каквато е Сметната палата, с професионализма си – по стандартите, по които те се движат, могат да дадат най-добрия, най-безпристрастния отговор какво се е случвало през годините в енергийния сектор, най-общо казано.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Моля, гласувайте.
Гласували 128 народни представители: за 121, против няма, въздържали се 7.
Предложението е прието.
Следващото предложение е на Борис Грозданов – като точка трета от програмата ни да бъде включен Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода 1 януари 2011 – 30 април 2013 г.
Заповядайте, господин Грозданов.
БОРИС ГРОЗДАНОВ (ГЕРБ): Благодаря, госпожо председател.
Уважаеми колеги, на основание чл. 43, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание предлагам като точка трета да бъде включен Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за определен период. Този проект е внесен от група народни представители от София. Проектът е разгледан от Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм и от Комисията по бюджет и финанси. Има внесени доклади.
Извънредното включване е свързано с кратките срокове, в които трябва да се извърши одит. За да не се затрудни одитирането, е наложително днес да възложим на Сметната палата извършването на одит, като обхващаме всички звена, свързани с топлоподаването. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме.
Гласували 118 народни представители: за 113, против няма, въздържали се 5.
Предложението е прието.
Следващото предложение е на Красимир Велчев, който предлага четвърта точка в седмичната програма да бъде Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на дейността на „Топлофикация – София” ЕАД за периода 1 януари 2008 – 31 декември 2012 г. с мотиви към него, внесен от Красимир Велчев и група народни представители.
Господин Велчев? – Поддържате предложението.
Моля, гласувайте.
Гласували 114 народни представители: за 111, против няма, въздържали се 3.
Предложението е прието.
Последното предложение е на господин Яне Янев, който предлага Проект за решение за удължаване срока на действие на Парламентарната анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата.
Господин Янев.
ЯНЕ ЯНЕВ (независим): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Внесъл съм този проект за решение по съответния ред. Парламентарната комисия трябва да има още малко време, за да си свърши работата докрай. Предстои още тази седмица да бъдат окомплектовани нови документи и доказателства за тежка корупция, свързана с енергийната мафия. Аз съм убеден, че българският народ ще си направи съответните изводи.
Ще се предприемат съответните действия и този чадър, който е държан десетилетия наред над енергийната мафия, ще бъде скъсан, защото българският народ има необходимост от справедливост и от възмездие.
Няма да излагам мотиви, те са достатъчно добре изписани и са дадени на народните представители. Считам, че комисията направи няколко много силни хода, които дадоха нов начин на действие по отношение на парламентаризма в България и започнахме да работим съобразно много други европейски комисии за борба с корупцията по високите етажи на властта. Смятам, че в немалка степен отговорихме и на изискванията, заложени в последния доклад на Европейската комисия. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Моля, гласувайте.
Гласували 130 народни представители: за 116, против 12, въздържали се 2.
Предложението е прието.
Съобщение за постъпили законопроекти и проекторешения за времето от 14 до 19 февруари 2013 г.:
- Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Сметната палата, вносители – Мартин Димитров и Иван Николаев Иванов, водеща е Комисията по бюджет и финанси, съпътстваща е Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм;
- Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, вносители Красимир Велчев и група народни представители, водеща е Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм;
- Законопроект за допълнение на Наказателния кодекс с вносители Светлана Найденова и група народни представители, водеща е Комисията по правни въпроси, съпътстваща е Комисията по труда и социалната политика и Комисията по здравеопазването;
- Проект за решение за възобновяване на изграждането на нова ядрена електроцентрала – Сергей Станишев и група народни представители, разпределен е на Комисията по правни въпроси и Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм;
- Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Сметната палата, вносители са Димитър Чукарски и Тодор Великов, водеща е Комисията по бюджет и финанси;
- Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване с вносители Димитър Чукарски и Тодор Великов, водеща е Комисията по труда и социална политика, разпределен е още и на Комисията по бюджет и финанси;
- Проект за решение за персонални промени в Министерския съвет на Република България и Проект за решение за изменение на Решение на Народното събрание от 27 юли
2009 г. за приемане на структура на Министерски съвет на Република България, вносител е Министерският съвет;
- Проект за решение за приемане на Годишния доклад за дейността на Държавна агенция „Национални сигурност” за 2012 г., вносител е Министерският съвет, разпределен е на Комисията за контрол на Държавна агенция „Национална сигурност”;
- Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, вносител е Министерският съвет, водеща е Комисията по бюджет и финанси, разпределен е още на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм и на Комисията по здравеопазването;
- Проект за решение за удължаване срока на действие на Парламентарната анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и за прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата – вносител е Яне Янев;
- Проект за Декларация за преодоляването на социалната криза – вносители са Иван Костов и група народни представители;
- Проект за решение за даване на съгласие за увеличаване квотата на Република България в Международния валутен фонд, съгласно Резолюция № 66-2 на Съвета на управителите на Международния валутен фонд от 15 декември 2010 г., вносител е Министерският съвет, разпределен е на Комисията по бюджет и финанси.
Уважаеми народни представители, на 18 февруари 2013 г. в Народното събрание е постъпило Уведомление от Инициативен комитет за започване на подписка в подкрепа на произвеждане на национален референдум с въпроси:
1. Да станат ли електроразпределителните дружества държавна собственост, неподлежаща на приватизиране и концесиониране?
2. Да станат ли златото и останалите редки метали, нефтът и газът изключителна държавна собственост, неподлежаща на концесиониране?
3. Да се изравнят ли чрез ежегодна индексация българските доходи със средноевропейските?
4. Да се огласят ли договорите по всички приватизационни сделки от 1990 г. насам?
На основание чл. 10, ал. 3 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление уведомлението е вписано в Публичния регистър за произвеждане на национален референдум и е достъпно чрез интернет страницата на Народното събрание.
На основание § 70, ал. 1 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г., в Народното събрание са постъпили отчети за изпълнението на утвърдените политики и програми за 2012 г. на Министерството на физическото възпитание и спорта, на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.
С мое писмо отчетите са предоставени на Комисията по бюджет и финанси и на съответните ресорни постоянни комисии на Народното събрание. Освен в постоянните комисии, отчетите се намират на разположение на народните представители и в Библиотеката на Парламента.
В периода от 13 до 19 февруари 2013 г. от Националния статистически институт е постъпила информация по следните показатели: „Средна месечна работна заплата и списъчен брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за четвърто тримесечие на 2012 г.”, „Брутен вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2012 г. – експресни оценки”, „Наблюдение на работната сила през четвъртото тримесечие на 2012 г.”, „Инфлация и индекси на потребителските цени за януари 2013 г. – предварителни данни”.
Материалите са на разположение на народните представители в Библиотеката на Народното събрание.
Както стана ясно от изявлението на министър-председателя Бойко Борисов, проектите за решения за персонални промени в Министерския съвет на Република България и Проекта за решение за изменение на Решение на Народното събрание от 27 юли 2009 г. за приемане на структура на Министерския съвет на Република България, които бяха гласувани като точка първа в седмичната ни програма, са оттеглени от министър-председателя.

Преминаваме към следващата точка:
ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЕ ЗА НАЛАГАНЕ НА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ВСИЧКИ СДЕЛКИ С РАЗПОРЕЖДАНЕ И СТРОИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ В ИМОТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВОДНА УЧЕБНА СПОРТНА БАЗА НА НАЦИОНАЛНАТА СПОРТНА АКАДЕМИЯ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” – ГРАД НЕСЕБЪР.
Вносител – Огнян Стоичков.
С доклада на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта ще ни запознае госпожа Банковска.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: Благодаря, госпожо председател.
Колеги, представям на Вашето внимание:
„СТАНОВИЩЕ
относно Проект за решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на Водна учебна спортна база на Национална спортна академия „Васил Левски” – град Несебър, № 254-02-134, внесен от народния представител Огнян Стоичков на 23 октомври 2012 г.
На свои редовни заседания, проведени на 7 и 28 ноември 2012 г., Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта обсъди проект за Решение за налагане на Мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на Водна учебна спортна база на Национална спортна академия „Васил Левски” – град Несебър, № 254 02-134, внесен от народния представител Огнян Стоичков на 23 октомври 2012 г.
На заседанието присъстваха министърът на физическото възпитание и спорта – доц. д-р Свилен Нейков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство – господин Николай Нанков, експерти и представители на Националната спортна академия и Национално представителство на студентските съвети.
Проектът за решение бе представен от неговия вносител Огнян Стоичков. При представянето на проекта за решение вносителят подчерта, че мораториум се налага с цел защитата на държавни и обществени интереси и във връзка с необходимостта от приемане на спешни мерки, свързани с опазване целостта на територията на Водна учебна база на Национална спортна академия „Васил Левски” – град Несебър.
Народният представител Огнян Стоичков посочи, че разглежданият проект е иницииран от Националната гражданска инициатива за предприемане на законови мерки за запазване на държавната собственост върху територията на Водна учебна спортна база на Академията и предложените решения на създадената с Решение на Комисията, междуведомствена работна група, с включени в нея представители на всички заинтересовани страни.
Според вносителя с приемането и прилагането на предложения проект за налагане на мораториум в рамките на срока на действието му се предоставя възможност на засегнатите лица и институции да предприемат необходимите мерки и действия, включително провеждането на отчуждителните процедури при зачитане и на частния интерес.
В писмените си становища до Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта:
- Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на образованието, младежта и науката, Областен управител - Бургас, Националното представителство на студентските съвети подкрепят проекта за решение;
- Министерството на регионалното развитие и благоустройство не изразява отрицателно становище, но подчертава необходимостта от прецизиране на текстовете относно забраните, наложени в проекта;
- Дирекция „Правна” на Министерския съвет изразява мнение, че със забраните предложени в проекта за решение се нарушават конституционните права за неприкосновеност на частната собственост и гарантирането на еднакви условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица.
В хода на дискусията народните представители се обединиха около принципната подкрепа за предприемане на мерки с оглед разрешаването на конфликта между обществения и частния интерес.
Беше обсъдено и прецизиране на текстовете, като се потърси разумния баланс, който, от една страна, ще гарантира възможността за ползването на учебната база от студенти за обучение по всички видове водни спортове и ще предотврати извършването на дейности, възпрепятстващи осъществяването на учебния процес на Академията и, от друга страна, да не бъдат ограничени конституционни права на гражданите.
Въз основа на проведеното обсъждане и извършеното гласуване при следните резултати: „за” 14 гласа, „против” и „въздържали се” няма, Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта предлага на Народното събрание да приеме проекта за Решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на Водна учебна спортна база на Национална спортна академия „Васил Левски” – град Несебър, № 254-02-134, внесен от народния представител Огнян Стоичков на 23 октомври 2012 г.” Благодаря за вниманието.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Колеги, преди да дам думата на вносителя, една процедура – моя е грешката, пропуснах да докладвам предложението на господин Иван Костов за включване като точка в седмичната програма на Проект за декларация на Четиридесет и първото Народно събрание за преодоляване на социалната криза. Вносител – Иван Костов и група народни представители.
Някой от вносителите ще подкрепи ли? Не виждам никой от подписалите предложението, така или иначе формално трябва да гласуваме.
Гласуваме предложението на господин Костов.
Гласували 111 народни представители: за 6, против 65, въздържали се 40.
Предложението не е прието.
Сега ще чуем становището на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.
Господин Татарски.
ДОКЛАДЧИК ЛЮБЕН ТАТАРСКИ: Благодаря, госпожо председател.
Уважаеми колеги!
„СТАНОВИЩЕ
относно Проект за решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на Водна учебна спортна база на Националната спортна академия „Васил Левски” – град Несебър, № 254-02-134, внесен от народния представител Огнян Стоичков
На редовно заседание, проведено на 24 януари 2013 г., Комисията по регионална политика и местно самоуправление обсъди Проект за решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на Водна учебна спортна база на Националната спортна академия „Васил Левски” – град Несебър.
Основната цел на предложения проект за решение за налагане на мораториум е да бъдат защитени държавните и обществените интереси и приемане на спешни мерки, свързани с опазване на територията на Водна учебна спортна база на Националната спортна академия „Васил Левски” – град Несебър.
Проектът за решение се основава на предложените от Национална гражданска инициатива мерки за запазване на държавната собственост върху територията на Водна учебна спортна база на Академията.
Предложенията са продиктувани от проблемите, които са възникнали в територията на учебната спортна база в град Несебър в резултат на спорни решения за възстановяване на право на собственост и на последвалите съдебни решения по многобройни съдебни спорове.
С приемането на предложения проект за налагане на мораториум се предоставя възможност на засегнатите лица и институции да предприемат необходимите мерки и действия, включително провеждането на отчуждителните процедури при зачитане и на частния интерес.
В хода на дискусията членовете на комисията се обединиха около принципната подкрепа за предприемане на мерки с оглед разрешаването на конфликта между обществения и частния интерес. Същевременно бе обърнато внимание на необходимостта от прецизиране на отделните разпоредби на проекта, за да не се стигне до ограничаване и нарушаване на конституционни права на притежателите на имоти в спорните територии.
Въз основа на дискусията и в резултат на проведеното гласуване – с 9 гласа „за”, 3 гласа „против” и без „въздържали се”, Комисията по регионална политика и местно самоуправление предлага на Народното събрание да приеме Проект за решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на Водна учебна спортна база на Националната спортна академия „Васил Левски” – град Несебър, № 254-02-134, внесен от Огнян Стоичков.” Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Благодаря.
Становище на Комисията по правни въпроси.
Кой ще ни запознае със становището на Комисията по правни въпроси?
Господин Димитров, заповядайте.
ДОКЛАДЧИК ТОДОР ДИМИТРОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги, ще Ви запозная със становището на Комисията по правни въпроси:
„На свои заседания, проведени на 24 януари и 7 февруари 2013 г., Комисията по правни въпроси обсъди Проект за решение за налагане на мораториум върху всички сделки с разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на Водна учебна спортна база на Националната спортна академия „Васил Левски” – град Несебър, № 254-02-134, внесен от народния представител Огнян Стоичков на 23 октомври 2012 г.
Проектът за решение беше представен от неговия вносител – народният представител Огнян Стоичков.
В Народното събрание на основание чл. 51, ал. 3 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление бе внесена Национална гражданска инициатива за предприемане на законови мерки за запазване на държавната собственост върху територията, ползвана като учебна база от Националната спортна академия „Васил Левски” – град Несебър. След разглеждане на инициативата от комисиите, на които беше разпределена, и изготвянето на становища по нея, Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта предложи създаване на междуведомствена работна група, която да предприеме мерки за запазване на държавната собственост на имотите, намиращи се на територията на спортната база. Предлаганото решение на Народното събрание за налагане на мораториум върху разпоредителните сделки и строителните дейности в имотите, ползвани от Водна учебна база на Националната спортна академия „Васил Левски”, предоставя възможността за изпълнение на изведените в доклада на междуведомствената комисия възможни действия за установяване на окончателния статут на ползваната за учебна спортна база територия.
След проведеното обсъждане на проекта за решение и изразените позиции и възражения Комисията по правни въпроси с 22 гласа „за”, без „против” и „въздържали се” предлага на Народното събрание следния проект за решение:
„Проект
РЕШЕНИЕ
за налагане мораториум върху всички действия на разпореждане и строителни дейности относно поземлени имоти, необходими за осъществяване на дейността на „Водна учебна спортна база на Националната спортна академия „Васил Левски” – Несебър”
Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и във връзка с Гражданска инициатива за предприемане на законови мерки за запазване на държавната собственост върху територия, ползвана от Националната спортна академия „Васил Левски” – град Несебър, № ПГ – 110-00-6, внесена от инициативен комитет на 18 януари 2011 г.
РЕШИ:

1. Налага мораториум върху всички действия на разпореждане с поземлени имоти, находящи се в местността „Акротирия”, в землището на град Несебър, община Несебър, област Бургас, с идентификатори, както следва: 51500.510.59; 51500.510.115; 51500.510.116; 51500.510.118; 51500.510.123; 51500.510.124; 51500.510.129; 51500.510.131; 51500.510.132; 51500.510.133; 51500.510.136; 51500.510.139; 51500.510.144; 51500.510.145; 51500.510.146; 51500.510.147; 51500.510.148; 51500.510.57; 51500.510.82; 51500.510.86; 51500.510.98; 51500.510.99; 51500.510.114; 51500.510.117; 51500.510.127; 51500.510.135; 51500.510.141.
Поземлените имоти са необходими за осъществяване дейността на Водна учебна спортна база на Национална спортна академия „Васил Левски” – гр. Несебър, и са идентифицирани съгласно Писмо № 02-01-92 от 6 февруари 2013 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството и удостоверения № 05 56 и 05-56(1) от 5 февруари 2013 г. на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър на основание одобрена кадастрална карта и кадастрални регистри със Заповед № 300-5-81 от 2 октомври 2003 г. на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра и последващи изменения.
2. Налага мораториум върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж, върху имотите по т. 1 и спира действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на описаните в т. 1 имоти.
3. Мораториумът не се отнася за процедурите по отчуждаване на имоти по реда на Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост, реализиране на строителна инициатива в обществен интерес, свързана с изграждането на обекти на техническата инфраструктура, както и за започналата строителна дейност в поземлен имот с идентификатор: 51500.510.127 въз основа на издадени строителни книжа до 24 октомври 2012 г.
4. Мораториумът по т. 1 и 2 се налага за срок от 5 години от датата на обнародването на решението в “Държавен вестник”.
5. Задължава министъра на регионалното развитие и благоустройството в двумесечен срок от обнародването на решението в “Държавен вестник” да предприеме необходимите действия за осигуряване на транспортен и пешеходен достъп през имот с идентификатор: 51500.510.127 до морски плаж „Равда – Национална спортна академия” по кадастралната карта на гр. Несебър с идентификатор: 51500.510.61, изключителна държавна собственост, до защитно съоръжение – буна, и до пристан за лодки.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Благодаря.
От името на вносителя – господин Стоичков.
ОГНЯН СТОИЧКОВ (Атака): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Представеният Проект за решение за налагане на мораториум върху описаните поземлени имоти, както стана дума и от докладите на трите комисии, има за цел да защити държавния обществен интерес върху тези поземлени имоти, необходими за осъществяване дейността на Националната спортна академия, като отчита и частния интерес при баланс между държавни и частни интереси.
Представеният проект е в резултат на почти двегодишна работа на работна група, създадена към Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. Колеги от всички парламентарни групи работихме усилено по тази материя. Радвам се, че в момента имаме финални текстове, подкрепени от трите комисии.
Благодаря на колегите от Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, Комисията по регионална политика и местно самоуправление и Комисията по правни въпроси.
В работните групи участваха изключително интензивно представители на МРРБ. Без тяхната активна помощ този Проект за решение за мораториум нямаше да има този прецизен вид, в който в момента се представя.
Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на образованието, младежта и науката също положиха усилия за защита на държавния и обществен интерес, свързан с образователната и спортно-възстановителната дейност на Националната спортна академия във Водна база – гр. Несебър, с. Равда.
Съзнавам, че мораториумът е временна мярка, която Народното събрание взема. Тя е в резултат на изключително сложната правна и фактическа обстановка в тези поземлени имоти. В момента текат (те са и медийно оповестени) голяма част от наказателните дела. Има следствени дела срещу администрацията в гр. Несебър. Също така текат административни и граждански дела на почти всички нива в българската правораздавателна система.
За да не се усложни още повече правното и фактическото положение върху тези поземлени имоти, предлагам да подкрепите представения проект, като подчертавам изрично, че поддържам финалния текст на проекта за решение, представен от Комисията по правни въпроси. Благодаря на колегите от Правната комисия за съвместната работа.
Госпожо председател, моля да подложите на гласуване само проекта за решение, представен от Правната комисия. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Благодаря, господин Стоичков.
За изказване – господин Стоилов.
РУМЕН СТОИЛОВ (ГЕРБ): Госпожо председател, уважаеми колеги! Този проект за решение наистина е много важен. Искам да благодаря още веднъж на всички в залата. С чисто сърце мога да кажа, че този Парламент, който ние представяме като народни представители, взема изключително важно решение. Проблем, трупан повече от 15 години, го решаваме в момента. Благодаря за цялата работа, защото проблемът е наболял.
Благодаря още веднъж на Правната комисия, на МРРБ, на комисията, която аз представлявам – Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. Като преподавател в Спортната академия заявявам като физическо лице – Вие не можете да си представите какъв проблем решавате! Благодаря още веднъж за работата.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Други изказвания? Няма.
Преминаваме към гласуване.
Има постъпили два проекта на решение. Единият е от вносителя господин Стоичков, който на практика го оттегли (за правна яснота), и Проект за решение от Комисията по правни въпроси, което подлагам на гласуване съгласно доклада на Правната комисия.
Гласували 99 народни представители: за 98, против 1, въздържали се няма.
Предложението е прието.

Преминаваме към следващата точка от дневния ред:
ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА ДА ИЗВЪРШИ ОДИТ НА РЕГУЛИРАНЕТО НА ЦЕНИТЕ И КОНТРОЛА ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ, УПРАЖНЯВАН ОТ ДКЕВР ПО ОТНОШЕНИЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ „СОФИЯ” ЕАД И ДРУГИТЕ ДОСТАВЧИЦИ НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ЗА ПЕРИОДА 1 ЯНУАРИ 2011– 30 АПРИЛ 2013 Г.
Постъпили са доклади от Комисията по бюджет и финанси, Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
С доклада на Комисията по бюджет и финанси ще ни запознае господин Петков.
ДОКЛАДЧИК ПЕТКО ПЕТКОВ: Уважаема госпожо председател, правя предложение за допускане в залата на проф. Валери Димитров, господин Валери Апостолов и господин Цветан Цветков.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Моля, гласувайте процедурното предложение.
Гласували 93 народни представители: за 90, против 1, въздържали се 2.
Предложението е прието.
Моля, поканете гостите в залата.
ДОКЛАДЧИК ПЕТКО ПЕТКОВ:
„ДОКЛАД
по Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на „Топлофикация – София” ЕАД и другите доставчици на топлинна енергия за периода от 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г., № 354-02-12, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
На заседание, проведено на 31 януари 2013 г., Комисията по бюджет и финанси разгледа Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на „Топлофикация – София” ЕАД и другите доставчици на топлинна енергия за периода от 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г., № 354-02-12, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
На заседанието присъстваха председателят на Сметната палата господин Валери Димитров и заместник-председателят на Сметната палата Цветан Цветков.
Проектът за решение беше представен от народния представител Димитър Главчев, който изтъкна, че предложеното решение е в резултат на създаденото социално недоверие по отношение начина на формиране и оценка на механизмите за определяне на цените на четирите основни за населението стоки: топлинната енергия, както и на електроенергията, водоснабдяването и на природния газ.
В хода на дискусията членовете на комисията единодушно се изказаха в подкрепа на извършването на този одит. Бяха изказани становища относно необходимостта да се провери спазването на процедурите по ценообразуване, доколко е спазена методиката на ценообразуване, доколко определената методика е разбираема за потребителите на тези основни стоки и услуги.
Председателят на Комисията госпожа Менда Стоянова изрази становище, че с одита трябва да бъдат направени и препоръки относно законодателни промени с цел усъвършенстване на тези механизми и подобряване на контрола от страна на държавата.
След обсъждането се проведе гласуване, което приключи със следните резултати: „за” – 18 народни представители, без „против” и „въздържали се”.
Въз основа на гореизложеното Комисията по бюджет и финанси предлага на Народното събрание да разгледа и приеме следния Проект за
РЕШЕНИЕ
за възлагане на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на доставчиците на топлинна енергия, електроенергия, вода и природен газ за периода от 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г.
Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 7, ал. 1 от Закона за Сметната палата
РЕШИ:
1. Възлага на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на доставчиците на топлинна енергия, електроенергия, вода и природен газ за периода от 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г.
2. Срокът за извършване на одита е шест месеца от датата на възлагането му с решение на Народното събрание.
3. Срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата е 31 май 2013 г.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Благодаря.
С Доклада на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще ни запознае господин Главчев.
ДОКЛАДЧИК ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Благодаря, госпожо председател.
Уважаеми колеги, ще Ви запозная със Становището на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
„СТАНОВИЩЕ
по Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на „Топлофикация – София” ЕАД и другите доставчици на топлинна енергия за периода от 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г., № 354-02-12, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
На заседание, проведено на 7 февруари 2013 г., Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране разгледа Проекта за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на „Топлофикация – София” ЕАД и другите доставчици на топлинна енергия за периода от 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г., № 354-02-12, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
На заседанието присъстваха председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, и.д. председател на ДКЕВР Андон Роков, Анжела Тонева, Стефан Герчев – членове на ДКЕВР, Ирина Георгиева – директор на Дирекция „Правна” в ДКЕВР, Христо Малев – главен вътрешен одитор в ДКЕВР, и Васил Лозанов – директор на Дирекция „Регулиране и контрол електроенергетика и топлоенергетика.
Проектът за решение беше представен от народния представител Димитър Главчев, който изтъкна, че предложеното решение е в резултат на създаденото социално недоверие сред гражданите по отношение формирането и механизмите за определяне на цените на топлинната енергия.
Народният представител от Атака Любомир Владимиров направи друго предложение – одита да обхване не само топлинната енергия, а и електроенергията, природния газ и водата.
В хода на дискусията председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров изрази мнение, че извършването на такъв одит изисква технологично физическо време. Одитирането на четирите регулирани цени означава голям брой правила и сложни методики за да се произнесат компетентно.
Господин Андон Роков - и.д. председател на ДКЕВР, изрази становище, че няма възражения относно одита и че той трябва да съответства на Закона за Сметната палата, на Закона за енергетиката, на Европейските директиви № 72 и № 73 от 2009 г., както и на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, всички наредби по приложението на Закона за енергетиката, всички методики, всички указания на Комисията, действащи във въпросния период, който ще бъде одитиран.
След продължително обсъждане относно одитирания период и срока на внасяне на доклада на Сметната палата в Народното събрание, членовете на Комисия за наблюдение на дейността на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране гласуваха по две предложения.
1. Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на „Топлофикация – София” ЕАД и другите доставчици на топлинна енергия за периода 1 януари 2011 г. – 30 април 2013 г., № 354-02-12, внесен от Красимир Любомиров Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
Гласуването приключи със следните резултати:
без – „за”, 2 –„против” и 3 – „въздържали се”.
Предложението не се прие.
2. Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на доставчиците на топлинна енергия, електроенергия, водоснабдителни и канализационни услуги и природен газ за периода от 1 януари 2011 г. до 31 януари 2013 г.
Срок на внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата 30 април 2013 г.
Гласуването приключи със следните резултати: „за“ – 5 народни представители, без „против“ и „въздържали се“.
Въз основа на гореизложеното Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предлага на Народното събрание да разгледа и приеме следния Проект за
РЕШЕНИЕ
за възлагане на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на доставчиците на: топлинна енергия, електроенергия, водоснабдителни и канализационни услуги и природен газ за периода от 1 януари 2011 г. до 31 януари 2013 г.
Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 7, ал. 1 от Закона за Сметната палата
РЕШИ:
1. Възлага на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на доставчиците на: топлинна енергия, електроенергия, водоснабдителни и канализационни услуги и природен газ за периода от 1 януари 2011 г. до 31 януари 2013 г.
2. Срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата е 30 април 2013 г.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Благодаря.
От името на вносителя – госпожа Катя Чалъкова. Заповядайте.
КАТЯ ЧАЛЪКОВА (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители! От името на вносителя искам да Ви запозная с мотивите, от които сме се ръководили при оформянето на проекта за решение. Всички знаем, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е независим специализиран държавен орган, който осъществява регулирането на дейностите в енергетиката, в съответствие с разпоредбите на Закона за енергетиката. Тя е колективен орган.
Предвид значимия обществен интерес и създаденото напрежение по отношение начина на регулиране на цените в областта на топлоснабдяването и упражнявания контрол от страна на ДКЕВР върху доставчиците на топлинна енергия, в това число и на „Топлофикация – София” ЕАД, следва да се проверят:
- съответствието на взетите от ДКЕВР решения, свързани с регулирането на цените с нормативно установения ред;
- спазването на нормативната и вътрешната уредба при регулирането на цените на доставчиците на топлинна енергия;
- наличието на приети контролни процедури от страна на регулатора;
- упражняването на контрол, вменен на комисията при осъществяването на регулаторните й правомощия.
Уважаеми госпожи и господа народни представители, от името на вносителите искам да Ви уведомя, че приемаме да бъде разширен одитът за възлагане на Сметната палата за регулиране на цените и контрола, спазван и упражняван от ДКЕВР, освен по отношение на „Топлофикация” и на доставчиците на топлинна енергия, така също и на електроенергия, водоснабдителни и канализационни услуги, и на природен газ. Благодаря за вниманието.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Реплики? Няма.
Други желаещи за изказване?
Господин Главчев.
ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Както стана ясно от докладите имаше дискусии какъв да е одитираният период и кога да е срокът на представяне на доклада в Народното събрание от страна на Сметната палата. Иначе почти нямаше други разминавания. В резултат на това предлагам да гласуваме решението, което е в доклада на Комисията по бюджет и финанси, в следния вид:
„1. Възлага на Сметната палата да извърши одит на регулирането на цените и контрола за спазването му, упражняван от ДКЕВР, по отношение на доставчиците на топлинна енергия, електроенергия, вода, природен газ за периода от 1 януари 2007 г. до 30 април 2013 г.
2. Срокът за извършване на одита е шест месеца от датата на възлагането му и остава в същия вид.
3. Внасянето на окончателния вариант на Сметната палата в Народното събрание е 15 септември 2013 г.”
Когато с колегите обсъждахме и водихме дебати, повечето съображения бяха, че докладът на Сметната палата трябва да влезе преди изборите.
С оглед на това, което се случи днес, смятам, че колегите, които изказаха тези становища, едва ли ги поддържат. По-важното е да се провери един по-дълъг период, който да даде тенденциите, и преди настъпването на новия отоплителен период да има отговор и евентуално да бъдат предприети законодателни промени.
Още повече от Сметната палата поискаха разумен срок, за да могат да извършат проверката и да не действат под натиск.
Смятам, че би следвало да се съобразим с изискванията и да могат, спазвайки професионалните си стандарти, да дадат верен отговор и да се удовлетворят очакванията на обществото.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Реплики? Няма.
Други желаещи за изказване? Няма.
В такъв случай преминаваме към гласуване.
Първо, ще подложа на гласуване направените от господин Главчев предложения периодът, за който се възлага одитът на Сметната палата, да бъде от 1 януари 2007 г. до 30 април 2013 г., и срокът за внасяне на доклада да бъде 15 септември 2013 г.
Гласували 88 народни представители: за 80, против няма, въздържали се 8.
Предложението е прието.
Гласуваме окончателния текст на решението по доклада на Комисията по бюджет и финанси, допълнено с така направените от господин Главчев предложения, а именно в заглавието периодът да се промени от „1 януари 2011 г.” на „1 януари 2007 г.”, в т. 1 началото на периода да се промени вместо от „1 януари 2011 г.” на „1 януари 2007 г.” и в т. 3 срокът за представяне на окончателния вариант да се промени от „31 май 2013 г.” на „15 септември 2013 г.”.
Гласуваме окончателната редакция на решението по доклада на комисията с направените от господин Главчев предложения.
Гласували 84 народни представители: за 79, против 4, въздържал се 1.
Предложението е прието.
Колеги, тъй като в доклада на комисията за наблюдение дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране има друг проект за решение, за правна яснота предлагам да гласуваме и този проект на решение, като имате предвид, че току-що приехме окончателния вариант на решението.
Гласували 81 народни представители: за 6, против 2, въздържали се 73.
Предложението не е прието.

Преминаваме към следващата точка:
ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА ДА ИЗВЪРШИ ОДИТ НА КОНТРОЛА, УПРАЖНЯВАН ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДЯЛОВОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ЗА ПЕРИОДА 1 ЯНУАРИ 2011 Г. – 30 АПРИЛ 2013 Г.
С доклада на Комисията по бюджет и финанси ще ни запознае господин Главчев.
ДОКЛАДЧИК ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Ще Ви запозная с:
„ДОКЛАД
по Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода от 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г., № 354-02-11, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
На заседание, проведено на 31 януари 2013 г., Комисията по бюджет и финанси разгледа Проекта за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г., № 354-02-11, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
На заседанието присъстваха председателят на Сметната палата Валери Димитров и заместник-председателят на Сметната палата Цветан Цветков.
Проектът за решение беше представен от народния представител Димитър Главчев, който изтъкна, че предложеното решение е в резултат на значимия обществен интерес и създаденото социално недоверие по отношение начина на формиране и отчитане на сметките за топлинна енергия на клиентите.
Във възлагания одит следва да се провери законосъобразното и правилно прилагане на дяловото разпределение на топлинна енергия на „Топлофикация София” ЕАД за клиентите му. Също така трябва да бъде извършен анализ на отношенията между дружеството и лицата, извършващи дялово разпределение на топлинната енергия, избрани от клиентите на топлопреносното предприятие.
След обсъждането се проведе гласуване, което приключи със следните резултати: „за” – 18 народни представители, без „против” и „въздържали се”.
Въз основа на гореизложеното Комисията по бюджет и финанси предлага на Народното събрание да разгледа и приеме следния проект за
РЕШЕНИЕ
за възлагане на Сметната палата да извърши Одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г.,
Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 7, ал. 1 от Закона за Сметната палата
РЕШИ:
1. Възлага на Сметната палата да извърши Одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода от 1 януари 2011 г. до 30 април 2013 г.
2. Срокът за извършване на одита е три месеца от датата на възлагането му с решение на Народното събрание.
3. Срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата е 31 май 2013 г.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Благодаря.
Със становището на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм ще ни запознае Стоян Гюзелев.
ДОКЛАДЧИК СТОЯН ГЮЗЕЛЕВ: Благодаря.
„СТАНОВИЩЕ
по Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши Одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода 1 януари 2011 г. – 30 април 2013 г.,
№ 354-02-11, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
На свое редовно заседание, проведено на 31 януари 2013 г., Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм разгледа проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши Одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода 1 януари 2011 г. – 30 април 2013 г.
На заседанието присъстваха: от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма господин Димитър Куюмджиев – началник на отдел в дирекция „Сигурност на енергоснабдяването“, от Сметната палата – Валери Димитров, председател, и Цветан Цветков – заместник-председател, от Държавната агенция за енергийно и водно регулиране господин Ивайло Александров и господин Петър Петров, от Топлофикация София ЕАД – господин Стоян Цветанов, изпълнителен директор.
Проектът беше представен от народния представител Борис Грозданов. Основните цели, които се поставят с проекта, са:
1. Да се възложи на Сметната палата да извърши Одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода 1 януари
2011 г. – 30 април 2013 г.
2. Срокът за извършване на одита да е три месеца от датата на възлагането му с решение на Народното събрание.
3.Срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата да е 31 май 2013 г.
След представяне и обсъждане на проекта за решение се проведе гласуване, което приключи при следните резултати: „за” – 14, без „против”, „въздържал се” – един народен представител.
Въз основа на гореизложеното Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм предлага на Народното събрание да приеме решение за възлагане на Сметната палата да извърши Одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за периода 1 януари 2011 г. – 30 април 2013 г.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря, господин Гюзелев.
Изказвания?
Господин Борис Грозданов.
БОРИС ГРОЗДАНОВ (ГЕРБ): Благодаря, госпожо председател.
Уважаеми колеги, съгласно чл. 4 и чл. 75 от Закона за енергетиката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е възложено провеждането на предварителен, текущ и последващ контрол по прилагането на реда и техническите условия за топлоподаване, прекратяване на топлоснабняването и прилагане на дялово разпределение на топлинната енергия в сгради етажна собственост.
Ето защо, във връзка с повишения интерес и социално напрежение, по повод начислените сметки за месец декември 2012 г., предлагаме да се възложи на Сметната палата одит на изпълнението. За целта нашето предложение е да се разшири периодът, тъй като през това време специализираната дирекция, която е към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма „Енергийна сигурност”, е извършвала одит досега, но тези проверки на сметките само за месец декември се оказаха твърде недостатъчни. Това налага да се разшири обхватът на извършване на одита и съответно да се възложи на по-висша инстанция, каквато е Сметната палата, да извърши одит на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Целта на одита е да се направи анализ на отношенията между „Топлофикация – София” и топлинните счетоводители. Самият период е съобразен с капацитетните възможности на Сметната палата за извършване на одит на изпълнението. Резултатите ще бъдат използвани за вземане на мерки за засилване на контрола по начина на формиране и отчитане на сметките за топлинна енергия на клиентите. Сметната палата подкрепя одита. Очаквам, че ще го подкрепите и Вие.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Господин Главчев.
ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ (ГЕРБ): Госпожо председател, уважаеми колеги! Имам предложение от името на вносителите, които правя по доклада на Комисията по бюджет и финанси.
По първа точка, предлагам да гласи така: възлага на Сметната палата да извърши Одит на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинната енергия за периода от 1 януари 2007 г. до 30 април 2013 г.
Второ, срокът за извършване на одита е шест месеца от датата на възлагането му с решение на Народното събрание.
Трето, срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата е 15 декември 2013 г.
Това е с оглед трите одита да вървят симетрично и да завършат по едно и също време. При предишното предложение се мотивирах защо го предлагам.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Да разбираме, че след като предлагате в т. 1, съответно трябва и заглавието да бъде сменено – там също трябва да стане 2007 г.
Реплики? Няма.
Други предложения, други изказвания? Няма.
Преминаваме към гласуване.
Първото предложение на господин Главчев е в наименованието на решението и в т. 1: вместо датата 1 януари 2011 г. да бъде записано 1 януари 2007 г.
Гласуваме.
Гласували 78 народни представители: за 77, против няма, въздържал се 1.
Предложението е прието.
Второто предложение е срокът за извършване на одита по т. 2 в Проекта за решение вместо 3 да бъде „6 месеца”.
Гласуваме.
Гласували 80 народни представители: за 79, против няма, въздържал се 1.
Предложението е прието.
По т. 3 предложението е вместо „30 май 2013 г.” срокът да бъде „15 декември 2013 г.”
Заповядайте, господин Главчев – аз също се изненадах, защото срокът е 6 месеца, а пък прилагате да се чете...
Да се чете „30 септември”.
ДОКЛАДЧИК ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: За протокола – 30 септември – грешката е моя, извинявайте.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Последно гласуваме срокът да бъде „15 септември”.
ДОКЛАДЧИК ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ (от място): Да, 15 септември.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Срокът да бъде „15 септември”.
Гласуваме.
Гласували 76 народни представители: за 75, против няма, въздържал се 1.
Предложението е прието.
Сега гласуваме пълното решение с неговите 3 точки.
Гласували 80 народни представители: за 80, против и въздържали се няма.
Предложението е прието единодушно.
Уважаеми народни представители, с писмо № 302-00-15 от 20 февруари 2013 г. министър-председателят на Република България Бойко Борисов заявява следното:
„Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители! На основание чл. 111, ал. 1, т. 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на ръководения от мен Министерски съвет, избран с Решение на 41-то Народно събрание от 27 юли 2009 г.
В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната.”
Уведомявам народните представители, че на основание чл. 43, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание утре, 21 февруари 2013 г., в началото на пленарното заседание ще включа и предложа да гласуваме като точка първа Решение за приемане на оставката на правителството на Бойко Борисов.

Преминаваме към следващата точка:
ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА ДА ИЗВЪРШИ ОДИТ НА ДЕЙНОСТТА НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ – СОФИЯ” ЕАД ЗА ПЕРИОДА ОТ 1 ЯНУАРИ 2008 Г. ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2012 Г.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: С доклада на Комисията по бюджет и финанси ще ни запознае господин Главчев.
ДОКЛАДЧИК ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Ще Ви запозная с:
„ДОКЛАД
по Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши Одит на дейността на „Топлофикация София” ЕАД за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2012 г., № 354-02-13, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
На заседание, проведено на 31 януари 2013 г., Комисията по бюджет и финанси разгледа Проекта за решение за възлагане на Сметната палата да извърши Одит на дейността на „Топлофикация София” ЕАД за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2012 г., № 354-02-13, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.

На заседанието присъстваха председателят на Сметната палата Валери Димитров и заместник-председателят Цветан Цветков.
Проектът за решение беше представен от народния представител Димитър Главчев, който изтъкна, че предложеното решение е в резултат на значимия обществен интерес и създаденото социално недоверие по отношение начина на формиране и отчитане на сметките за топлинна енергия на клиентите.
Изтъкнато бе също така, че за да се направи по-задълбочен и щателен анализ, е необходимо да се разгледа период, който е в рамките на няколко години и една подобна проверка ще може да бъде направена от Сметната палата, като най-авторитетната институция в областта на одита.
В хода на дискусията членовете на комисията се обединиха около становището периодът на одита да бъде от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2012 г. с мотив, че от тази дата Република България, като член на Европейската общност, е хармонизирала законодателството относно определяне цените на топлинната енергия за крайните потребители.
След обсъждането се проведе гласуване, което приключи със следните резултати „за” – 12 народни представители, без „против” и „въздържали се” – 6 народни представители.
Въз основа на гореизложеното Комисията по бюджет и финанси предлага на Народното събрание да разгледа и приеме следния проект за
РЕШЕНИЕ
за възлагане на Сметната палата да извърши „Одит на дейността на „Топлофикация София” ЕАД за периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2012 г.”
Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 7, ал. 1 от Закона за Сметната палата
РЕШИ:
1. Възлага на Сметната палата да извърши „Одит на дейността на „Топлофикация София” ЕАД за периода от 01.01.2007 г. до 31.12.2012 г.”
2. Срокът на извършване на одита е шест месеца от датата на възлагането му с решение на Народното събрание.
3. Срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата е два месеца след приключване на одита.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Със становището на Комисията по икономическата политика и енергетика и туризъм ще ни запознае господин Червенкондев.
ДОКЛАДЧИК ДИАН ЧЕРВЕНКОНДЕВ: Благодаря Ви, госпожо председател.
Уважаеми колеги! Ще Ви запозная със:
СТАНОВИЩЕ
по Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши Одит на дейността на „Топлофикация София" ЕАД за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2012 г., № 354-02-13, внесен от Красимир Велчев и група народни представители на 25 януари 2013 г.
На свое редовно заседание, проведено на 31 януари 2013 г., Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм разгледа Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши Одит на „Топлофикация София“ ЕАД за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2012 г.
На заседанието присъстваха: от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма – Димитър Куюмджиев – началник на отдел в дирекция „Сигурност на енергоснабдяването“, от Сметната палата – Валери Димитров – председател и Цветан Цветков – заместник-председател, от Държавната агенция за енергийно и водно регулиране господин Ивайло Александров и господин Петър Петров, от Топлофикация София ЕАД – Стоян Цветанов – изпълнителен директор.
Проектът беше представен от народния представител Борис Грозданов.
Основните цели, които се поставят с проекта, са:
1. Да се възложи на Сметната палата да извърши одит на дейността на „Топлофикация София" ЕАД за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2012 г.;
2. Срокът за извършване на одита да е шест месеца от датата на възлагането му с решение на Народното събрание;
3. Срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата да е два месеца след приключването на одита.
Господин Борис Грозданов изложи и основните аргументи за предложеното решение. Той подчерта, че "Топлофикация София" ЕАД е общинско търговско дружество, чиято дейност е насочена към задоволяване на потребностите от топлинна енергия на повече от 425 000 битови, стопански и бюджетни абонати, като поддържа разполагаема 3 000 MW, 280 MW електрическа мощност, топло - преносна мрежа с над 950 км дължина, както и 16 000 абонатни станции.
Дружеството е най-голямото в страната и на Балканския полуостров по мащаба на производство и периметъра на обслужване. В тази връзка, предвид значимия обществен интерес и създаденото социално недоверие към начина на формиране и отчитане на сметките за топлинна енергия на клиентите, с предлагания одит следва да се провери законосъобразното и правилно прилагане на дяловото разпределение на топлинна енергия на "Топлофикация София" ЕАД за клиентите му. Също така трябва да бъде извършен анализ на отношенията между дружеството и лицата, извършващи дялово разпределение на топлинната енергия, избрани от клиентите на топло-преносното предприятие. В заключение г-н Грозданов отбеляза, че Сметната палата следва да провери и законосъобразното регулиране на цените на топлинната енергия, спазването на правилата за тяхното образуване и изменение, както и реда за предоставяне на информация и внасянето на предложенията за цените и утвърждаването им.
В последвалата дискусия бяха поставени въпроси относно възможните срокове, в които Сметната палата да извърши одит на „Топлофикация София".
В отговор на поставените въпроси председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров подчерта, че сроковете за извършване на одит, който се отнася за продължителен период от време, зависят и от поставените задачи. При задълбочен анализ, с фокус отношенията между „Топлофикация” и крайните потребители, както и отношенията между търговското дружество и топлинните счетоводители, в контекста на прилагането на закона, е необходим срок от шест месеца за извършването на одита.
Народният представител Петър Димитров постави въпроса как ще се планира извършването на такъв одит, предвид че настоящото Народно събрание няма да може да разгледа доклада на Сметната палата до края на неговия мандат.
В хода на дискусията народният представител Румен Овчаров изрази мнение, че с предложеното решение не се цели разрешаването на съществените проблеми, като: липсата на доверие от страна на потребителите към „Топлофикация София”, както и забавянето на процеса на реконструкция и модернизация и повишаването на техническите възможности на дружеството. Господин Овчаров предложи одитът да е за по-дълъг период – от 2006 г. до края на 2012 г., тъй като именно през 2006 г. събираемостта на задълженията от "Топлофикация София" е паднала значително, но предложението му не беше подкрепено от комисията.
Народният представител Рамадан Аталай подчерта, че не е необходимо Сметната палата да извършва одит на „Топлофикация София”, а да се изясни въпросът защо жителите на гр. София плащат за услуга, която не са получили. Той изрази становище, че „Топлофикация София” ЕАД, кметът на гр. София и топлинните счетоводители е необходимо да се ангажират пред обществото с отговорите за повишените сметки и отчитането на уредите за разпределение на топлинната енергия.
Народният представител Петър Курумбашев подчерта, че за да се предприемат резултатни мерки, е необходимо периодът за възлагане на одита да е по-кратък, а народният представител Ариф Агуш изтъкна проблема, че крайните потребители нямат сключени договори с „Топлофикация София”, а с топлинните счетоводители. Народният представител Диан Червенкондев предложи периодът за извършване на одита да започне от 01 януари 2007 г. до 31 декември 2012 г.
В края на проведената дискусия народните представители подкрепиха предложението на г-н Червенкондев и се обединиха около мнението, че за решаването на дискутираните проблеми е необходимо да се подготвят законодателни промени в Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм до края на мандата на Четиридесет и първото Народно събрание, както и че не е проблематичен въпросът за разглеждането на доклада на Сметната палата от бъдещото Народно събрание.
След представяне и обсъждане на проекта за решение заедно с предложените промени от народния представител Диан Червенкондев относно периода за извършване на одита, се проведе гласуване, което приключи при следните резултати: “За” – 15, без “Против”, “Въздържали се” – двама народни представители.
Въз основа на гореизложеното Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм предлага на Народното събрание да приеме Решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на „Топлофикация София“ ЕАД за периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2012 г.” Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Заповядайте.
АНТОНИЙ КРЪСТЕВ (ГЕРБ): Благодаря, госпожо председател.
От името на вносителя искам да прочета мотивите за решението за одита на дейността на „Топлофикация София”.
„Топлофикация София” ЕАД е общинско търговско дружество, чиято дейност е насочена към задоволяване на потребностите от топлинна енергия на над 425 хил. битови, стопански и бюджетни абонати, като поддържа разполагаема 3000 мегавата мощност, 280 мегавата електрическа мощност, топлопреносна мрежа с над 950 километра дължина, както и 16 000 абонатни станции. По мащаба на производство и периметъра на обслужване на дружеството то е най-голямото в страната и на Балканския полуостров.
Предвид значимия обществен интерес в последните дни и създалото се социално недоверие по отношение начина на формиране и отчитане на сметките за топлинна енергия на клиентите при зададения одит следва да се провери законосъобразното и правилно прилагане на дяловото разпределение на топлинна енергия на „Топлофикация София” ЕАД за клиентите му. Също така трябва да бъде извършен анализ на отношенията между дружеството и лицата, извършващи дялово разпределение на топлинна енергия, избрани от клиентите на топлопреносното предприятие.
Сметната палата следва да провери и законосъобразното регулиране на цените на топлинна енергия, спазването на правилата за тяхното образуване и изменение, както и реда за предоставяне на информация, внасянето на предложенията за цените и утвърждаването им. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Благодаря.
Други желаещи за изказвания?
Господин Главчев.
ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! За да остана докрай последователен в предложенията си, предлагам пак, като се водим по доклада на Комисията по бюджет и финанси, следните промени.
В заглавието: „Решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на дейността на „Топлофикация София” ЕАД за периода от 1 януари 2007 г. до 30 април 2013 г.”.
В т. 1: „Възлага на Сметната палата да извърши одит на дейността на „Топлофикация София” ЕАД за периода от 1 януари 2007 г. до 30 април 2013 г.”.
В т. 2 текстът остава същият.
В т. 3: „Срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад на Сметната палата е 15 септември 2013 г.”.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Благодаря.
Реплики?
Други желаещи за изказвания? Няма.
Преминаваме към гласуване.
Първо, подлагам на гласуване предложенията, направени от господин Главчев, за промяна на срока в заглавието и в т. 1, а именно – крайният срок да бъде вместо „31.12.2012 г.” „30 април 2013 г.”, както и промяна в датата, на която трябва да е готов окончателният доклад в т. 3 на решението, а именно вместо „два месеца след приключване на одита” да стане „15 септември 2013 г.”
Гласуваме.
Гласували 73 народни представители: за 71, против няма, въздържали се 2.
Предложението е прието.
Сега подлагам на гласуване окончателната редакция на проекта за решение по доклада на комисията, заедно с направените току-що от нас и гласувани промени.
Гласували 71 народни представители: за 71, против и въздържали се няма.
Предложението е прието, а с това е приета и тази точка.

Преминаваме към следващата точка от дневния ред:
ПЪРВО ЧЕТЕНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА МОРСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА, ВЪТРЕШНИТЕ ВОДНИ ПЪТИЩА И ПРИСТАНИЩАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
Постъпили са доклади от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, Комисията по регионално развитие и местно самоуправление, от Комисията по правни въпроси, както и от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Моля, господин Вълков, да ни запознаете с доклада на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги народни представители, правя процедурно предложение за допускане в залата на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията господин Кристиян Кръстев и директора на дирекция „Правен отдел” госпожа Красимира Стоянова.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Моля гласувайте процедурното предложение.
Гласували 69 народни представители: за 69, против и въздържали се няма.
Процедурното предложение е прието.
Моля гостите да влязат в залата.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ:
„ДОКЛАД
относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерски съвет на 27 ноември 2012 г.
На заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, проведено на 16 януари 2013 г., бе обсъден Законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерски съвет на 27 ноември 2012 г.
На заседанието присъстваха господин Валери Борисов – заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, господин Петър Киров – заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”, господин Владимир Тодоров – заместник-председател на Управителния съвет на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, представители на Министерството на отбраната, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, както и представители на браншовите организации.
Законопроектът беше представен от господин Валери Борисов – заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България отразява необходимостта от запълване на установената празнота в действащата нормативна уредба по отношение на изграждането на различните видове пристанища, пристанищните съоръжения, както и на подводните линейни енергийни обекти и подводните линейни обекти на техническата инфраструктура в териториалното море, вътрешните морски води и вътрешните водни пътища – дъното на българския участък и крайбрежната заливаема ивица на река Дунав.
С предложените изменения и допълнения се създават разпоредби, отнасящи се до условията и реда за строителство на различните видове пристанища, чиято територия и инфраструктура може да принадлежи на общини и на физически или юридически лица. Предлага се изграждането на нови и разширението на съществуващи пристанища за обществен транспорт да се извършва въз основа на учредено с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията право на строеж върху морското дъно в границите на вътрешните морски води и в териториалното море и върху дъното в българския участък и крайбрежната заливаема ивица на река Дунав.
Предлага се право на строеж за разширение на съществуващо пристанище да се учредява без търг или конкурс в полза собственика на пристанището, а за изграждане на ново – без търг или конкурс в полза на лице, което има инвестиционна инициатива.
Предвижда се ограниченото вещно право да се учредява възмездно в съответствие с оценка, изготвена от определен от министъра на регионалното развитие и благоустройството независим оценител. Изключение от това правило е предвидено при учредяване право на строеж в полза на община за изграждане или разширение на рибарско пристанище, на пристанище за обществен транспорт за предоставяне на пътнически услуги или на специализиран пристанищен обект.
Законопроектът урежда и материята, свързана с изграждането върху морското дъно или в неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море, както и върху дъното или в неговите недра в българския участък и крайбрежната заливаема ивица на река Дунав на всякакви подводни линейни обекти на техническата инфраструктура – проводи или мрежи на транспорта (в това число нефтопроводи и продуктопроводи), топлоснабдяването, газоснабдяването, водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, електронните съобщения или управлението на отпадъци.
Друга група разпоредби, включени в предлагания проект на закон, имат за цел да се постигне намаляване на административната тежест върху бизнеса чрез опростяване на процедурите за разглеждане на инвестиционни инициативи за изграждане на нови или разширяване и модернизиране на съществуващи пристанища, преди всичко на пристанищата за обществен транспорт.
Най-съществената промяна е свързана с премахване на установената в момента двустепенна система на устройствено планиране на територията на пристанищата за обществен транспорт: изработване на генерален план на пристанището като опорен план по смисъла на Закона за устройство на територията, който подлежи на разглеждане от междуведомствен експертен съвет и на одобряване от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на регионалното развитие и благоустройството, и въз основа на одобрения опорен план – изработване на подробен устройствен план за територията на пристанището, който подлежи на съгласуване, разглеждане и одобряване по общия ред на Закона за устройство на територията.
Със законопроекта се предлага да се премине към едностепенна система на устройствено планиране, като на генералния план на пристанището се предоставя статут не на опорен план, а на подробен устройствен план, който се изработва като план за регулация и застрояване за пристанищната територия и като парцеларен план за пристанищната акватория.
Отделни разпоредби от законопроекта предвиждат Министерският съвет да приема списъците на пристанищата за обществен транспорт, които в момента представляват съответно приложение № 1 към чл. 103а, ал. 1, т. 1 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (за тези с национално значение) и приложение № 2 към чл. 103а, ал. 1, т. 2 от същия закон (за тези с регионално значение).
В тази посока се премахва и изискването за съобразяване на инвестиционните инициативи за изграждане на нови и разширение на съществуващи пристанища за обществен транспорт с предвижданията на един несъществуващ и към момента стратегически документ Национална програма за развитие на пристанищата за обществен транспорт.
Друга част от предлаганите изменения на закона са свързани със статута на така наречените „пристани”. Към настоящия момент действащото законодателство не ги третира като пристанищни съоръжения и не позволява те да бъдат използвани по предназначение, но на практика те функционират.
С цел разрешаване на тези проблеми със законопроекта се предлага създаването на разпоредби, с които се създава правна възможност този род съоръжения да бъдат използвани съобразно предназначението им от кораби за сезонен превоз на пътници, както и от други добиващи кораби, кораби, използвани за научни, учебни, културни и спортни цели, за пилотаж, за упражняване на контрол и надзор, за противопожарни, съобщителни, митнически и санитарни цели, за разбиване на ледове, за спасяване на човешки живот и имущество) и от кораби, предназначени за спомагателни дейности.
Със законопроекта се въвеждат текстове, с които се отразява необходимостта от усъвършенстване регламентацията на:
- пристанищните дейности и услуги;
- дейността по регистрация на пристанищата и на пристанищните оператори, и
- дейностите по постигане сигурност на пристанищата.
В подкрепа на законопроекта се изказаха представителите на Министерството на отбраната, като направиха конкретни бележки за усъвършенстване на законопроекта, свързани със сигурността на корабоплаването.
Представителите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството подкрепиха представените промени, като отбелязаха, че е необходимо уреждане на въпросите, отнасящи се до условията и реда за разширяването и изграждането на нови брегоукрепителни и брегозащитни съоръжения.
Обърнато бе внимание, че в съществуващата законодателна уредба е възприето за линейните обекти да се учредяват сервитутни права. За усъвършенстването на законопроекта е целесъобразно и допълнението, че с парцеларните планове ще се определя не само трасето на съответните линейни обекти, но и сервитутните зони за безопасност на корабоплаването.
В хода на дискусията по законопроекта се изказаха представителите на браншовите организации. От тяхна страна беше направено предложение за допълването на законопроекта, като се даде легална дефиниция на понятието „лодкоубежище”. Това би спомогнало за безпрепятственото усвояване на средствата по оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”.
След проведената дискусия и изказаните мнения, Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, единодушно с 15 гласа „за” предлага на Народното събрание да приеме на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерски съвет на 27 ноември 2012 г.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Колеги, обявявам половин час почивка – до 12,20 ч.
След това ще продължим с четенето на останалите доклади по същата точка.
(След почивката.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми народни представители, заседанието продължава с доклада на Комисията по регионална политика и местно самоуправление. Очаквам представител на комисията, който да прочете доклада.
Господин Давидов.
ДОКЛАДЧИК ВЕСЕЛИН ДАВИДОВ: Благодаря, госпожо председател.
Уважаеми колеги, ще Ви запозная с:
„ДОКЛАД
на Комисията по регионална политика и местно самоуправление относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерския съвет
На свое редовно заседание, проведено на 10 януари 2013 г., Комисията по регионална политика и местно самоуправление обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерския съвет.
В заседанието на комисията взеха участие представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
От името на вносителите законопроектът бе представен от господин Камен Кичев – заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Предложените изменения и допълнения в закона са насочени към запълване на установената празнота в действащата нормативна уредба по отношение на изграждането на различните видове пристанища и пристанищни съоръжения и подводни линейни обекти на техническата инфраструктура в териториалното море, вътрешните морски води и вътрешните водни пътища – дъното на българския участък на река Дунав.
Съществуващият правен режим обхваща сухоземната територия на страната и не може да бъде използван директно за морски територии, тъй като последните не са изброени сред териториите, попадащи в обхвата на регулиране на Закона за устройство на територията. Специалната уредба на морските територии в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България и в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие също не регулира изграждането на тези обекти.
С предложения законопроект се определя компетентният орган, разрешаващ изработването на подробни устройствени планове и на техни изменения, и предхождащата разрешаването съгласувателна процедура, в която участват министрите на икономиката, енергетиката и туризма, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на културата, на околната среда и водите, на вътрешните работи и на отбраната. Предложено е одобряването на плановете и издаването на разрешение за строеж да е от компетенциите на министъра на регионалното развитие и благоустройството или на упълномощено от него длъжностно лице.
Представителите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството подкрепиха законопроекта, като същевременно изказаха някои бележки и предложения, насочени към прецизиране и допълване на неговите разпоредби.
Макар и по-изчерпателен и широкообхватен от предишния законопроект, разгледан в комисията, който регламентираше само изграждането на енергийни обекти, и в този законопроект остават неуредени въпроси, които се нуждаят от допълнителна регламентация.
Не са уредени въпросите, свързани с условията и реда за разрешаване изграждането на всички допустими обекти и съоръжения, предвидени в закона, като брегоукрепителни, брегозащитни и други хидротехнически съоръжения, както и на изкуствени острови.
Обърнато бе внимание, че предложеният в законопроекта режим третира морското дъно само в границите на вътрешните морски води и териториалното море, но не предлага решение за изграждането на визираните обекти в останалата част от обхвата на морските пространства, на континенталния шелф и изключителната икономическа зона, върху които съгласно действащите разпоредби страната ни осъществява суверенни права и разрешава строителството на съответните обекти и съоръжения.
В законопроекта се предлага за изграждане на линейни обекти да се учредява право на строеж. В съществуващата законодателна уредба е възприето правото на строеж да се учредява за изграждане на площадкови обекти, а за линейните обекти да се учредяват сервитутни права. Същевременно следва да се допълни, че с парцеларните планове ще се определя не само трасето на съответните линейни обекти, но и сервитутните зони за безопасност на корабоплаването. Целесъобразно е също така дефиницията за подводен линеен обект на техническата инфраструктура да се синхронизира с дефиницията по Закона за устройство на територията.
Необходимо е да се прецени необходимостта от генералния план, който не съществува като категория план в Закона за устройство на територията, или да се определи съдържанието му, ако се възприеме същият да остане като вид план.
В хода на дискусията народните представители се обединиха около необходимостта от приемане на предложените със законопроекта изменения и допълнения, като същевременно подкрепиха направените предложения за прецизиране на отделните разпоредби и за допълнително разширяване на неговия предметен и териториален обхват.
С оглед на изложеното е целесъобразно при разглеждане на законопроекта от водещата комисия за второ гласуване тези допълнения да бъдат взети предвид, за да се получи една цялостна уредба, която да регламентира компетенциите на съответните органи, свързани с одобряване на устройствените планове, учредяване на съответните вещни права и разрешаване на строителството на всички допустими обекти и съоръжения, които могат да бъдат изграждани в териториалния обхват на морските пространства и вътрешните водни пътища.
Въз основа на дискусията и в резултат на проведеното гласуване Комисията по регионална политика и местно самоуправление с 12 гласа „за”, без гласове „против” и „въздържали се” предлага на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерския съвет, да бъде приет на първо гласуване.” Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря Ви.
Доклад на Комисията по правни въпроси.
ДОКЛАДЧИК ТОДОР ДИМИТРОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги народни представители! Ще Ви запозная с доклада на Комисията по правни въпроси:
„На свое заседание, проведено на 24 януари 2013 г., Комисията по правни въпроси обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерския съвет на 27 ноември 2012 г.
На заседанието присъстваха представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Законопроектът беше представен от името на вносителите от господин Кристиан Кръстев – заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Предлаганото изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България цели преодоляване на празноти в уредбата на обществените отношения, свързани с изграждането на пристанищни съоръжения в акваторията на Черно море и на река Дунав и законовата уредба на статута на така наречените „пристани”.
Също така се предлага нормативно разрешение на процедурите за разглеждане на инвестиционни инициативи за изграждане на нови или разширяване и модернизиране на съществуващи пристанища. Усъвършенства се регламентацията на пристанищните дейности и услуги; дейността по регистрация на пристанищата и на пристанищните оператори, както и дейността по постигане сигурност на пристанищата.
Предлага се изграждането на нови и разширението на съществуващи пристанища за обществен транспорт с регионално значение и на пристанища да се извършва въз основа на учредено с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията право на строеж върху морското дъно в границите на вътрешните морски води и в териториалното море и върху дъното в българския участък и крайбрежната заливаема ивица на река Дунав. Обемът на правото на строеж се определя в съответствие с одобрения подробен устройствен план. Предлага се право на строеж за разширение на съществуващо пристанище да се учредява без търг или конкурс в полза на собственика на пристанището, а за изграждане на ново – без търг или конкурс в полза на лице, което има инвестиционна инициатива по смисъла на действащия закон.
Други разпоредби, включени в предлагания проект на закон, имат задачата да се постигне намаляване на административната тежест върху бизнеса чрез опростяване на процедурите за разглеждане на инвестиционни инициативи за изграждане на нови или разширяване и модернизиране на съществуващи пристанища, преди всичко на пристанищата за обществен транспорт.
Със законопроекта се предлага да се премине към едностепенна система на устройствено планиране, като на генералния план на пристанището се предоставя статут не на опорен план, а на подробен устройствен план, който се изработва като план за регулация и застрояване за пристанищната територия и като парцеларен план за пристанищната акватория.
Урежда се статутът на така наречените „пристани”, като се създава правна възможност този род съоръжения да бъдат използвани съобразно предназначението им от кораби за сезонен превоз на пътници, от други добиващи кораби, различни от риболовните, от специални кораби по смисъла на чл. 5 от Кодекса на търговското корабоплаване и от кораби, предназначени за спомагателни дейности. Със същия текст се урежда на законово ниво и статутът на зимовниците по река Дунав. Към настоящия момент текстове, регламентиращи предназначението и начина на използване на този вид специализирани пристанищни обекти, се съдържат само в подзаконови актове.
В законопроекта са включени и въпроси от няколко сфери на дейност – дейността по постигане на сигурност на корабите, пристанищата и пристанищните райони, регистрацията на пристанища, регистрацията на пристанищни оператори, в това число условията и редът за получаване на достъп до пазара на пристанищни услуги.
Предлага се да бъдат прецизирани част от действащите текстове на закона чрез поправяне на допуснати при предишни изменения технически грешки, да бъде допълнена системата от определения на специфични термини, използвани в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, чрез създаване на дефиниции и да бъдат извършени необходимите промени в други действащи нормативни актове, непосредствено свързани с предлаганите промени, да бъдат предвидени срокове за съобразяване на подзаконовите актове по прилагането на закона с предлаганите изменения и допълнения, както и да бъде регламентирано действието на изменените норми спрямо висящи правоотношения и юридически факти, които са започнали, но не са завършени при действието на досегашната редакция на закона.
В хода на дискусията народният представител Емил Радев заяви, че ще подкрепи законопроекта, тъй като с него се подобрява инфраструктурата и сигурността на пристанищата и се регламентира дейността на съоръженията в тях.
Със Закона за енергетиката е създаден специален режим за изграждането или разширението на линейни енергийни обекти, а настоящият проект препраща към същия закон при изграждането на подводни линейни енергийни обекти върху морското дъно и неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море, както и върху дъното в българския участък и крайбрежната заливаема ивица на река Дунав.
Опростяването на процедурите за разглеждане на инвестиционни инициативи за изграждане на нови или модернизиране на съществуващи пристанища и премахване на двустепенната система на устройствено планиране на територията на пристанищата за обществен транспорт ще даде тласък в развитието на пристанищната дейност и ще намали административната тежест върху бизнеса.
Народният представител Светослав Тончев също заяви, че ще подкрепи законопроекта, тъй като в него подробно и коректно са разписани норми, уреждащи учредяване право на строеж на подводни обекти, регламентиран е статутът на пристаните и като цяло води до развитие на икономиката на страната.
Народният представител Искра Фидосова постави въпроса защо в § 9, т. 2 е предвиден различен режим при учредяване право на строеж за обекти върху речното дъно в българския участък и крайбрежната заливаема ивица на река Дунав в сравнение с морското дъно и подчерта, че нормите трябва да бъдат синхронизирани.
След проведената дискусия и обсъждане, с 9 гласа „за”, без „против” и 7 гласа „въздържали се”, Комисията по правни въпроси предлага на Народното събрание да подкрепи на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерския съвет на 27 ноември 2012 г.”. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Доклад на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред – господин Сичанов.
ДОКЛАДЧИК ЦВЕТАН СИЧАНОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Ще Ви запозная с:
„ДОКЛАД
на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерския съвет на 27 ноември 2012 г.
Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на свое редовно заседание, проведено на 6 февруари 2013 г., обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерския съвет на 27 ноември 2012 г.
На заседанието присъстваха представители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Кристиан Кръстев, заместник-министър, и Красимира Стоянова, директор на дирекция „Правна”.
Законопроектът бе представен от заместник-министър Кристиан Кръстев. В частта, свързана с компетентността на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, се предвижда промяна в законовата уредба относно сигурността на корабите и пристанищата, предвид това че към момента тя е изключително оскъдна.
Законопроектът въвежда понятието „пристанищен район” с цел смислово уеднаквяване на термините в българското и европейско законодателство, отнасящо се към сигурността на корабите и пристанищата.
Предлага се наредбата, регламентираща условията и реда за постигане сигурност на корабите, пристанищата и пристанищните райони, да бъде издавана от Министерския съвет. В нея следва да се определят условията и редът за работа с информацията, съдържаща се в оценките на сигурността и в плановете за сигурност на корабите, пристанищата и пристанищните райони, в това число защитата й от нерегламентиран достъп като чувствителна, но некласифицирана информация.
Разписва се правомощие на органите на Министерството на вътрешните работи и Изпълнителна агенция „Морска администрация” да спират, извършат проверка или вземат мерки за предотвратяване или търсене на отговорност за действия, извършени от кораб, намиращ се във вътрешните водни пътища, при наличието на данни, че е извършил, извършва или се подготвя да извърши действия, с които нарушава суверенитета, изключителните права или юрисдикция.
В резултат на проведените разисквания Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с 11 гласа „за”, без гласове „против” и с 4 гласа „въздържали се”, предлага на Народното събрание да приеме на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, № 202-01-81, внесен от Министерския съвет на 27 ноември 2012 г.”.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Дебатите са открити.
Народни представители, които желаят да вземат отношение? Няма.
Поставям на първо гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.
Гласуваме.
Гласували 88 народни представители: за 88, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.

Следващата точка:
ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ.
Господин Вълков.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: Уважаема госпожо председател, правя процедурно предложение за допускане в залата на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията господин Борисов и директор на дирекция „Правна” към същото министерство – госпожа Красимира Стоянова.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Режим на гласуване.
Гласували 89 народни представители: за 89, против и въздържали се няма.
Предложението е прието единодушно.
Слушаме Ви, господин Вълков.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: Проект – „Закон за изменение на Закона за електронното управление”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието на закона.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме.
Гласували 86 народни представители: за 86, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: По параграфи 1 и 2 комисията подкрепя текста на вносителя.
По тях няма направени предложения и предлагаме да бъдат гласувани анблок.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме анблок двата параграфа.
Гласували 84 народни представители: за 84, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: По § 3 има предложение от народния представител Иван Вълков.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя за § 3 и предлага следната редакция:
„§ 3. В чл. 57 се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите „от акредитирани” и думата „лица” се заличават.
2. Алинея 2 се изменя така:
„(2) Методиката и правилата за извършване на оценката за съответствие се определят с наредбата по чл. 43, ал. 2.”
3. Алинеи 3 и 4 се отменят.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 3 в редакцията му по доклада на комисията.
Гласували 83 народни представители: за 83, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: Комисията подкрепя текста на вносителя за § 4.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме.
Гласували 81 народни представители: за 81, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: „Преходни и заключителни разпоредби”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието на подразделението.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме.
Гласували 81 народни представители: за 81, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: Комисията подкрепя текста на вносителя за § 5.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме.
Гласували 79 народни представители: за 79, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: По § 6 има предложение от народния представител Иван Вълков.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя за § 6 и предлага следната редакция:
„§ 6. (1) За информационни системи, разработени или в процес на разработка към датата на влизане в сила на този закон, се прилагат разпоредбите на този закон.
(2) Издадените към датата на влизане в сила на този закон сертификати за оперативна съвместимост и информационна сигурност запазват своето действие.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 6 в редакцията му по доклада на комисията.
Гласували 83 народни представители: за 83, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
Процедура.
ДОКЛАДЧИК ИВАН ВЪЛКОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги народни представители, правя процедурно предложение съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за съкращаване срока за предложения между първо и второ четене по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България на три дни, тъй като по него няма нито един народен представител, който да е гласувал „против”.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Поставям на гласуване направеното процедурно предложение.
Гласували 82 народни представители: за 71, против 6, въздържали се 5.
Предложението е прието.

Следващата точка е:
ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН.
Господин Радев – доклад по второ четене.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Благодаря, госпожо председател.
Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги, на основание чл. 39, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание правя процедурно предложение за допускане в пленарната зала на госпожа Деница Вълкова – заместник-министър на правосъдието.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме.
Гласували 82 народни представители: за 82, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: „Закон за изменение и допълнение на Търговския закон”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието на закона.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме.
Гласували 85 народни представители: за 85, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Предложение от народните представители Янаки Стоилов и Емил Радев за създаване на нов § 1.
Комисията подкрепя по принцип предложението.
Комисията предлага да се създаде нов § 1:
„§ 1. В чл. 73 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 в изречение първо накрая се добавя „или устава”, в изречение второ думите „акционерно дружество към” се заменят с „капиталово дружество към дружествения договор или” и се създава изречение трето: „При удостоверяване на подписа нотариусът проверява правата на вносителя.”
2. В ал. 5 в изречение второ след думите „извлечение от” се добавя „дружествения договор или”.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме.
Гласували 86 народни представители: за 86, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: По § 1 има предложение от народните представители Светослав Тончев и Ивайло Тошев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя, но предлага § 1 да бъде отхвърлен, тъй като е отразен на систематичното му място в § 2.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме предложението на комисията.
Гласували 87 народни представители: за 87, против и въздържали се няма.
Предложението е прието единодушно.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: По § 2 има предложение от народния представител Христо Бисеров – § 2 се отменя.
Комисията не подкрепя предложението.
Предложение от народните представители Светослав Тончев и Ивайло Тошев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 2:
„§ 2. Създава се чл. 303а:
„Срок при парични задължения
Чл. 303а. (1) Страните по търговска сделка могат да договорят срок за изпълнение на парично задължение не повече от 60 дни. По изключение може да бъде договорен и по-дълъг срок, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина, ако това не представлява явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърнява добрите нрави.
(2) Когато длъжникът е публичен възложител, страните могат да договорят срок за изпълнение на парично задължение не повече от 30 дни. По изключение може да бъде договорен и по-дълъг срок, но не повече от 60 дни, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина, ако това не представлява явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърнява добрите нрави.
(3) Ако не е уговорен срок за плащане, паричното задължение трябва да бъде изпълнено в 14-дневен срок от получаване на фактура или на друга покана за плащане. Когато денят на получаване на фактурата или поканата за плащане не може да се установи или когато фактурата или поканата са получени преди получаване на стоката или услугата, срокът започва да тече от деня, следващ деня на получаване на стоката или услугата, независимо че фактурата или поканата за плащане са отпреди това.
(4) Когато договорът или закон предвижда преглеждане или приемане на стоката или услугата, срокът по ал. 3 започва да тече от приемането или от приключването на преглеждането, ако фактурата или поканата за плащане са получени преди това. Срокът за преглеждане или приемане е 14 дни от получаване на стоката или услугата. По изключение може да бъде договорен по-дълъг срок за преглеждане или приемане, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина.
(5) Разпоредбите на ал. 1-4 не се прилагат за:
1. менителничните задължения;
2. задълженията в открито производство по несъстоятелност;
3. обезщетенията за вреди, включително и застрахователни обезщетения.
(6) Правилата по този член се прилагат и за сделки, страна по които са занаятчии и лица, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия.“
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Първо гласуваме предложението на Христо Бисеров, неподкрепено от комисията.
Гласували 85 народни представители: за 4, против 74, въздържали се 7.
Предложението не е прието.
Сега гласуваме редакцията на § 2 по доклада.
Гласували 86 народни представители: за 86, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: По § 3 има предложение от народния представител Христо Бисеров – § 3 се отменя.
Комисията не подкрепя предложението.
Предложение от народните представители Светослав Тончев и Ивайло Тошев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 3:
„§ 3. Създава се чл. 309а:
„Неизпълнение на парично задължение
Чл. 309а. (1) Когато кредиторът е изпълнил задълженията си, а длъжникът е в забава за плащане, ако не е уговорено друго, кредиторът има право на обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата, както и на обезщетение за разноски за събиране на вземането в размер на не по-малко от 80 лева, без да е необходима покана. Кредиторът може да търси обезщетение за действително претърпените вреди и направени разноски за събиране в по-висок размер съобразно общите правила.
(2) Когато е уговорено разсрочено плащане, обезщетенията по ал. 1 се дължат съответно за забавените вноски.
(3) Ограничаване на отговорността по ал. 1 и 2 може да бъде уговорено, само ако това не представлява явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърнява добрите нрави. Ограничаване на отговорността е недействително, когато длъжникът е публичен възложител.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Първо гласуваме предложението на Христо Бисеров, което комисията не подкрепя.
Гласували 86 народни представители: за 7, против 75, въздържали се 4.
Предложението не е прието.
Гласуваме редакцията на § 3 съгласно предложението на комисията.
Гласували 85 народни представители: за 85, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: По § 4 има предложение от народния представител Христо Бисеров – § 4 се отменя.
Комисията не подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя, но предлага § 4 да бъде отхвърлен, тъй като е отразен на систематичното му място в § 3.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме предложението на Христо Бисеров, което комисията не подкрепя.
Гласували 81 народни представители: за 9, против 68, въздържали се 4.
Предложението не е прието.
Гласуваме предложението на комисията за отхвърлянето на § 4.
Гласували 86 народни представители: за 86, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Предложение от народните представители Светослав Тончев и Ивайло Тошев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията предлага да се създаде нов § 4:
„§ 4. В чл. 324 думите „в течение на времето, необходимо според обстоятелствата” се заличават.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 4.
Гласували 84 народни представители: за 83, против 1, въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Предложение от народните представители Светослав Тончев и Ивайло Тошев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията предлага да се създаде нов § 5:
„§ 5. В чл. 327 се създава ал. 3:
„(3) Относно сроковете на плащане се прилагат съответно общите правила на Глава двадесет и първа.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 5.
Гласували 82 народни представители: за 82, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: По § 5 има предложение от народния представител Христо Бисеров.
Комисията подкрепя предложението.
Предложение от народните представители Янаки Стоилов и Емил Радев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 5, който става § 6:
„§ 6. В чл. 608 ал. 1 се изменя така:
„(1) Неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо:
1. парично задължение, породено от или отнасящо се до търговска сделка, включително нейната действителност, изпълнение, неизпълнение, прекратяване, унищожаване и разваляне, или последиците от прекратяването й, или
2. публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност, или
3. задължение по частно държавно вземане.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Гласуваме § 6.
Гласували 85 народни представители: за 84, против 1, въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Предложение от народните представители Янаки Стоилов и Емил Радев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията предлага да се създаде нов § 7:
„§ 7. В чл. 645, ал. 4 след думата „свръхзадължеността” се добавя „но не по-рано от 1 година преди подаването на молбата”.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 7.
Гласували 84 народни представители: за 84, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Параграф 6 – предложение от народния представител Христо Бисеров:
В § 6 се отменя т. 1.
Комисията не подкрепя предложението.
Предложение от народните представители Янаки Стоилов и Емил Радев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 6, който става § 8:
„§ 8. В чл. 646 се правят следните изменения и допълнения:
1. В заглавието думата „Нищожност” се заменя с „Недействителност”.
2. Алинея 2 се изменя така:
„(2) Могат да бъдат обявени за недействителни по отношение на кредиторите на несъстоятелността следните действия и сделки, извършени от длъжника след началната дата на неплатежоспособността, съответно свръхзадължеността, в посочените в т. 1-3 срокове преди подаване на молбата по чл. 625:
1. изпълнение на неизискуемо парично задължение, независимо от начина на изпълнението, извършено в едногодишен срок;
2. учредяване на ипотека или залог за обезпечаване на необезпечено от длъжника дотогава вземане срещу него, извършено в едногодишен срок;
3. погасяване на изискуемо парично задължение на длъжника, независимо от начина на изпълнението, извършено в 6-месечен срок.”
3. Създават се нова ал. 3 и ал. 4-7:
„(3) Ако кредиторът е знаел, че длъжникът е неплатежоспособен или свръхзадължен, срокът по ал. 2, т. 1 и 2 е две години, а срокът по ал. 2, т. 3 – една година.
(4) Знанието по ал. 3 се предполага, когато:
1. длъжникът и кредиторът са свързани лица, или
2. кредиторът е знаел или е бил в състояние да узнае обстоятелства, въз основа на които може да се направи обосновано предположение за наличието на неплатежоспособност или свръхзадълженост.
(5) Алинея 2, т. 1 и 3 не се прилагат, ако изпълнението е в кръга на обичайната дейност на длъжника и когато:
1. е извършено съобразно уговореното между страните едновременно с предоставянето на равностойна стока или услуга в полза на длъжника или до 30 дни след падежа на паричното задължение, или
2. след извършване на плащането кредиторът реално е предоставил на длъжника равностойна стока или услуга.
(6) Алинея 2, т. 2 не се прилага, когато залогът или ипотеката са учредени:
1. преди или едновременно с предоставянето на кредит на длъжника;
2. да заместват друго вещно обезпечение, което не може да бъде обявено за недействително според правилата на този раздел;
3. за обезпечаване на кредит, предоставен за придобиване на предмета на залога или ипотеката.
(7) Недействителността по ал. 2 не засяга правата, които добросъвестни трети лица са придобили възмездно преди вписването на исковата молба. Недобросъвестността се предполага до доказване на противното, ако третото лице е свързано лице с длъжника или с лицето, с което длъжникът е договарял.”
4. Досегашната ал. 3 става ал. 8.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме предложението на народния представител Христо Бисеров по § 6 за отмяна на т. 1 – комисията не го приема.
Гласували 81 народни представители: за 13, против 66, въздържали се 2.
Предложението не е прието.
Гласуваме § 8.
Гласували 77 народни представители: за 77, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Параграф 7 – предложение от народните представители Янаки Стоилов и Емил Радев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 7, който става § 9:
„§ 9. Член 647 се изменя така:
„Отменителни искове
Чл. 647. (1) Освен в предвидените от закона случаи могат да бъдат обявени за недействителни по отношение на кредиторите на несъстоятелността следните действия и сделки, ако са извършени от длъжника в посочените в т. 1-6 срокове преди подаване на молбата по чл. 625:
1. безвъзмездна сделка, с изключение на обичайното дарение, по която страна е свързано лице с длъжника, извършена в тригодишен срок;
2. безвъзмездна сделка, извършена в двугодишен срок;
3. възмездна сделка, при която даденото значително надхвърля по стойност полученото, извършена в двугодишен срок, но не по-рано от датата на неплатежоспособността, съответно свръхзадължеността;
4. учредяване на ипотека, залог или лично обезпечение за чужди задължения, извършено в едногодишен срок, но не по-рано от датата на неплатежоспособността, съответно свръхзадължеността;
5. учредяване на ипотека, залог или лично обезпечение за чужди задължения в полза на кредитор, който е свързано лице с длъжника, извършено в двугодишен срок;
6. сделка, която уврежда кредиторите, по която страна е свързано лице с длъжника, извършена в двугодишен срок.
(2) Алинея 1 се прилага и за действия и сделки, извършени от длъжника в периода между подаване на молбата по чл. 625 и датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност.
(3) Недействителността по този член не засяга правата, които трети добросъвестни лица са придобили възмездно преди вписването на исковата молба. В тези случаи съответно се прилага чл. 646, ал. 8.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 9.
Гласували 81 народни представители: за 81, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Параграф 8 – предложение от народните представители Янаки Стоилов и Емил Радев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция за § 8, който става § 10:
„§ 10. Член 649 се изменя така:
„Предявяване на отменителен иск
Чл. 649. (1) Иск по чл. 645, 646 и 647 от този закон и по чл. 135 от Закона за задълженията и договорите, свързан с производството по несъстоятелност, може да предяви синдикът, а при негово бездействие – всеки кредитор на несъстоятелността, в едногодишен срок от откриване на производството, съответно от момента на обявяването на решението по чл. 632, ал. 2. Ако прихващането е извършено след датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност, срокът тече от извършването на прихващането.
(2) В случаите по ал. 1 синдикът, съответно кредиторът може да предяви и обусловените от посочените искове осъдителни искове за попълване на масата на несъстоятелността.
(3) Когато искът е предявен от кредитор, съдът служебно конституира синдика като съищец. При предявен от кредитор иск по ал. 1 друг кредитор няма право да предяви същия иск, но може да встъпи като съищец не по-късно от първото по делото заседание.
(4) В производството по обявяване на недействителност на сделка или действие, презумпцията по чл. 135, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите се прилага за всички свързани лица.
(5) Иск по ал. 1 се предявява пред съда по несъстоятелността. Влязлото в сила решение има действие за длъжника, синдика и всички кредитори.
(6) В производствата по предявени искове по ал. 1 държавни такси за всички инстанции не се внасят предварително. Ако искът бъде уважен, следващите се държавни такси се събират от осъдената страна, а ако искът бъде отхвърлен, държавните такси се събират от масата на несъстоятелността.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 10.
Гласували 79 народни представители: за 79, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Предложение от народните представители Светослав Тончев и Ивайло Тошев:
Комисията подкрепя предложението.
Комисията предлага да се създаде § 11:
„§ 11. В допълнителните разпоредби се създава § 1г:
„§ 1г. „Публичен възложител” по смисъла на този закон е всяко лице по чл. 7 от Закона за обществените поръчки.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 11 за създаване на § 1г.
Гласували 79 народни представители: за 79, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: „Допълнителна разпоредба”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието на подразделението на закона.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме.
Гласували 79 народни представители: за 79, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Комисията подкрепя текста на вносителя за § 9, който става § 12.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме.
Гласували 80 народни представители: за 80, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: „Преходни и заключителни разпоредби”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието на подразделението на закона.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме.
Гласували 82 народни представители: за 81, против 1, въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Предложение от народните представители Светослав Тончев и Ивайло Тошев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията предлага да се създаде § 13:
„§ 13. Параграфи 2-5, 11 и 16 не се прилагат за договорите, сключени до 15 март 2013 година.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 13 в редакцията на комисията по доклада.
Гласували 81 народни представители: за 81, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: По § 10 има предложение от народните представители Янаки Стоилов и Емил Радев.
Комисията подкрепя по принцип предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 10, който става § 14:
„§ 14. (1) Параграф 7, § 8 относно ал. 2 и ал. 5-7, § 9 и 10 се прилагат за заварените от този закон производства по несъстоятелност и искови производства за попълване масата на несъстоятелността.
(2) В едномесечен срок от влизането в сила на този закон предявените искове по досегашните разпоредби на чл. 645, ал. 4, чл. 646, ал. 2, т. 1 и 3, чл. 647 и 649, по които производствата са висящи, могат да бъдат оттеглени без съгласието на ответниците, независимо от фазата, в която се намира производството.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме окончателната редакция на § 14 по доклада на комисията.
Гласували 82 народни представители: за 82, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: По § 11 има предложение от народните представители Янаки Стоилов и Емил Радев.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 11, който става § 15:
„§ 15. Предявените до влизането в сила на този закон искове по чл. 646, ал. 2, т. 2 и 4 се решават по досегашния ред.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 15 в окончателната му редакция по доклада на комисията.
Гласували 79 народни представители: за 79, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ЕМИЛ РАДЕВ: Комисията подкрепя текста на вносителя за § 12, който става § 16.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 16 по вносител.
Гласували 81 народни представители: за 81, против и въздържали се няма.
Предложението е прието, а с това и Законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон.

Преминаваме към следващата точка от дневния ред:
ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО.
Докладът на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм ще ни представи народният представител Иван Иванов.
ДОКЛАДЧИК ИВАН Н. ИВАНОВ: Благодаря Ви, госпожо председател.
Уважаеми колеги, преди да започнем с второто четене на законопроекта, позволете ми да направя процедурно предложение за допускане на гости в пленарната зала, а именно господин Борислав Богоев – заместник-председател на Комисията за финансов надзор, госпожа Румяна Герова – държавен експерт в дирекция „Държавен дълг и финансови пазари” към Министерството на финансите, и госпожа Невена Димитрова – експерт към Министерството на финансите.
Моля, госпожо председател, да се подложи на гласуване процедурното предложение.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Подлагам на гласуване направеното процедурно предложение.
Гласували 80 народни представители: за 80, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
Моля, квесторите, поканете гостите в залата.
ДОКЛАДЧИК ИВАН Н. ИВАНОВ: „Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието на закона.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Гласуваме наименование на закона.
Гласували 71 народни представители: за 71, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ИВАН Н. ИВАНОВ: Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 1:
„§ 1. В чл. 65а се правят следните изменения:
1. Заглавието се изменя така: „Забрана за отчитане на пола като актюерски фактор при определяне на застрахователната премия”.
2. Алинея 1 се изменя така:
„(1) Не се допуска отчитане на пола като актюерски фактор при определяне на застрахователната премия.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 1 в редакцията на комисията по доклада.
Гласували 73 народни представители: за 73, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ИВАН Н. ИВАНОВ: Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 2:
„§ 2. В Преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:
1. Параграф 11а се отменя.
2. Създава се § 11б:
„§ 11б. (1) Разпоредбата на чл. 65а, ал. 1 се прилага за сключени след 20 декември 2012 г.:
1. застрахователни договори;
2. споразумения между страните, с които се продължават застрахователни договори, които не съдържат клауза за автоматично подновяване и които са сключени до 20 декември 2012 г. включително.
(2) За договори, сключени до 20 декември 2012 г. включително, отчитането на пола като актюерски фактор при определяне размера на застрахователната премия се допуска, в случай че застрахователите ползват надеждна и редовно актуализирана публична статистическа информация, от която е видно определящото значение на пола.
(3) Не е налице сключване на договори и споразумения по смисъла на ал. 1:
1. при автоматично подновяване след 20 декември 2012 г. на застрахователни договори, сключени до 20 декември 2012 г. включително;
2. при коригиране след 20 декември 2012 г. на отделни елементи на застрахователни договори, сключени до 20 декември 2012 г. включително, когато тези корекции са резултат на предварително договорени параметри и съгласието на застрахованото лице не е необходимо;
3. когато застрахованото лице с едностранно волеизявление след 20 декември 2012 г. привежда в действие допълнителни застраховки, за чиито условия е постигнато предварително съгласие в договори, сключени до 20 декември 2012 г. включително.
(4) При прехвърлянето на застрахователен портфейл, съставен от застрахователни договори, сключени до 20 декември
2012 г. включително, от един застраховател на друг, спрямо прехвърляните застрахователни договори в процедурата по прехвърлянето на портфейла след 20 декември 2012 г. чл. 65а не се прилага.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 2 по доклада на комисията.
Гласували 74 народни представители: за 74, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ИВАН Н. ИВАНОВ: „Заключителни разпоредби”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Гласуваме наименованието на „Заключителни разпоредби”.
Гласували 71 народни представители: за 71, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК МАРТИН ДИМИТРОВ: Уважаеми дами и господа, параграф 3.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 3:
„§ 3. В Кодекса за социално осигуряване (обн., ДВ, бр. ...) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 246:
а) алинея 3 се изменя така:
„(3) Не се допуска отчитане на пола като актюерски фактор при определяне размера на пожизнената пенсия във фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.”;
б) в ал. 8:
аа) създава се нова т. 1:
„1. не са спазени изискванията на кодекса;’’
бб) досегашните т. 1, 2, 3 и 4 стават съответно т. 2, 3, 4 и 5.
2. В преходните и заключителните разпоредби:
а) параграф 11в се отменя;
б) създава се § 11г :
„§ 11г. (1) Забраната по чл. 246, ал. 3 се прилага по отношение на пенсионните договори за изплащане на пожизнена пенсия от фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, сключени след 20 декември 2012 г.
(2) За пенсионни договори, сключени до 20 декември 2012 г. включително, отчитането на пола като актюерски фактор при изчисляване размера на пожизнената пенсия се допуска, в случай че пенсионноосигурителното дружество ползва надеждна и редовно актуализирана публична статистическа информация, от която е видно определящото значение на пола. Страните по договорите по изречение първо могат да уговорят, че изчисляването на пенсиите, изплащани след 20 декември
2012 г., ще се извършва въз основа на биометричните таблици, които ще се използват за изчисляване размера на пенсиите по пенсионните договори, сключени след тази дата.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 3 в редакцията на комисията по доклада.
Гласували 78 народни представители: за 78, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК МАРТИН ДИМИТРОВ: Комисията предлага да се създаде нов § 4:
„§ 4. В едномесечен срок от влизането в сила на този закон пенсионноосигурителните дружества, които предлагат изплащане на пожизнени пенсии от фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване въз основа на биометрични таблици, различни за двата пола, представят за одобрение биометричните таблици, които ще бъдат използвани за изчисляване размера на пенсиите по пенсионните договори, сключени след 20 декември 2012 г.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 4 по доклада на комисията.
Гласували 79 народни представители: за 79, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК МАРТИН ДИМИТРОВ: По § 4 на вносителя има предложение от народните представители Цвета Караянчева и Диан Червенкондев.
Комисията подкрепя по принцип предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 4, който става § 5:
„§ 5. В Закона за здравното осигуряване в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване (ДВ, бр. 60 от 2012 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В § 30:
а) думите „отменените разпоредби на чл. 99к-99н и чл. 106б” се заменят с „досегашните разпоредби на чл. 81-88, чл. 89-90г, чл. 90е, чл. 90з-97в, чл. 99б, чл. 99в, чл. 99е-99н и чл. 106б”;
б) създава се изречение второ: „За инвестициите на техническите резерви на здравноосигурителното дружество се прилага Кодексът на застраховането.”
2. В § 32 се създава ал. 4:
„(4) За договорите за доброволно здравно осигуряване по алинеи 1, 2 и 3 се прилагат членове 65а, 104а и § 11б от Преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за застраховането.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме § 5 по доклада на комисията.
Гласували 80 народни представители: за 80, против и въздържали се няма.
Предложението е прието, с това е приет и законопроектът.

Преминаваме към следващата точка от днешния дневен ред:
ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ.
Госпожо Банковска, заповядайте.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: Госпожо председател, уважаеми колеги! Продължаваме с чл. 31, по който има предложение от народните представители Ивелин Николов и Валентина Богданова – в чл. 31 след думите „...за подкрепа на личностното развитие” се добавя „областните ресурсни центрове за подпомагане на обучението и възпитанието на децата и учениците със специални образователни потребности”.
Комисията не подкрепя предложението.
Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 31.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме предложението на народните представители Ивелин Николов и Валентина Богданова, което комисията не подкрепя.
Гласували 81 народни представители: за 26, против 53, въздържали се 2.
Предложението не е прието.
Сега гласуваме чл. 31 по вносител.
Гласували 72 народни представители: за 71, против няма, въздържал се 1.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: По чл. 32 има предложение от народните представители Ивелин Николов и Валентина Богданова – в чл.32, ал. 1 и 2 след думите „...за подкрепа на личностното развитие” се добавя „областните ресурсни центрове за подпомагане на обучението и възпитанието на децата и учениците със специални образователни потребности”.
Комисията не подкрепя предложението.
Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 32.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме предложението на народните представители Ивелин Николов и Валентина Богданова, което комисията не подкрепя.
Гласували 78 народни представители: за няма, против 75, въздържали се 3.
Предложението не е прието.
Сега гласуваме чл. 32 по вносител.
Гласували 74 народни представители: за 74, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: По чл. 33 има предложение от народните представители Ивелин Николов и Валентина Богданова – в чл. 33, ал. 1 и 3 след думите „...за подкрепа на личностното развитие” се добавя „областните ресурсни центрове за подпомагане на обучението и възпитанието на децата и учениците със специални образователни потребности”.
Комисията не подкрепя предложението.
Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 33.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме предложението на народните представители Ивелин Николов и Валентина Богданова, което комисията не подкрепя.
Гласували 75 народни представители: за 5, против 69, въздържал се 1.
Предложението не е прието.
Сега гласуваме чл. 33 по вносител.
Гласували 73 народни представители: за 73, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: По чл. 34 има предложение от народните представители Имамов и Хамид – в чл. 34, ал. 2, т. 5 и т. 7 думата „компетентности” да се замени със „знания и умения”.
Комисията не подкрепя предложението.
Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 34.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме предложението на народните представители Имамов и Хамид, което комисията не подкрепя.
Гласували 75 народни представители: за 6, против 67, въздържали се 2.
Предложението не е прието.
Гласуваме чл. 34 по вносител.
Гласували 73 народни представители: за 73, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: „Раздел ІІ – Видове институции”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието на Раздел ІІ.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Гласуваме наименованието на Раздел ІІ.
Гласували 74 народни представители: за 74, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 35.
Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 36.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Гласуваме анблок членове 35 и 36 по вносител.
Гласували 70 народни представители: за 70, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: По чл. 37 е постъпило предложение от народния представител Емил Димитров:
„В чл. 37 се правят следните допълнения:
1. В ал. 2 се създава т. 3:
„3. професионални гимназии по селско стопанство, горско стопанство или ветеринарна медицина”.
2. В ал. 3 накрая се поставя запетая и се добавя „с изключение на професионалните гимназии по ал. 2, т. 3, които са държавни и общински”.”
Комисията не подкрепя предложението.
Предложение от народните представители Богданова и Николов.
Комисията подкрепя по принцип предложението.
Предложение от народния представител Искра Фидосова.
Комисията подкрепя предложението.
Предложение от народния представител Катя Чалъкова и група народни представители.
Комисията подкрепя по принцип предложението.
Предложение от народния представител Катя Чалъкова, направено по реда на чл. 73, ал. 4, т. 2.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на чл. 37:
„Чл. 37. (1) Според етапа или степента на образование неспециализираните училища са:
1. начални (І-ІV клас включително);
2. основни (І-VІІ клас включително);
3. гимназии (VІІІ-ХІІ клас включително);
4. обединени (І-Х клас включително);
5. средни (І-ХІІ включително).
(2) Според съдържанието на подготовката гимназиите по ал. 1, т. 3 са:
1. профилирани гимназии;
2. професионални гимназии.
(3) Неспециализираните училища са общински, с изключение на професионалните гимназии по ал. 2, т. 2, които са държавни.
(4) При условията и по реда на глава осемнадесета със заповед на министъра на образованието, младежта и науката по предложение на кмета на общината, след решение на общинския съвет професионалните гимназии могат да бъдат и общински, когато осъществяват обучение по професии, значими за устойчивото развитие на общината.
(5) Неспециализирани училища по предложение на министъра на образованието, младежта и науката могат да бъдат обявени за училища с национално значение с решение на Министерския съвет.
(6) С решението по ал. 5 общинските неспециализирани училища се обявяват за държавни.
(7) При отпадане на обстоятелствата за обявяване на неспециализирано училище за национално, с изключение на професионалните гимназии, то придобива статут на общинско с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието, младежта и науката след решение на съответния общински съвет.
(8) Решенията на Министерския съвет по ал. 5 и 7 се обнародват в „Държавен вестник.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Преминаваме към гласуване.
Първо, подлагам на гласуване предложението на народния представител Емил Димитров, което комисията не подкрепя.
Гласували 87 народни представители: за 4, против 48, въздържали се 25.
Предложението не е прието.
Гласуваме чл. 37 в редакцията на комисията по доклада.
Гласували 77 народни представители: за 77, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: По чл. 38 е постъпило предложение на народните представители Богданова и Николов:
„В чл. 38, ал. (1) след думата „културата” да се добави „науката”.
В чл. 38, ал. (2) да се добави нова т. 5:
„5. „училища по математика и технологии - (V-XII или VIII-XII клас включително);”
В чл. 38 да се добави нова алинея 5 със следното съдържание:
„(5) Училищата по математика и технологии са общински или държавни.”
Комисията не подкрепя предложението.
Предложение от народния представител Станислав Станилов.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на чл. 38:
„Чл. 38. (1) Специализирани са училищата за подготовка на кадри в областта на спорта, изкуствата, културата и за нуждите на вероизповеданията.
(2) Специализираните училища са:
1. спортни училища (V-ХІІ клас включително);
2. училища по културата (І-ХІІ или VІІІ-ХІІ клас включително);
3. училища по изкуствата (І-ХІІ, V-ХІІ клас или VІІІ-ХІІ клас включително);
4. духовни училища (VІІІ-ХІІ клас включително).
(3) Спортните училища са държавни или общински. Държавни са спортните училища, определени по критерии и при условия и по ред, определени в Закона за физическото възпитание и спорта.
(4) Училищата по културата и училищата по изкуствата са държавни.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме предложението на народните представители Валентина Богданова и Ивелин Николов, което комисията не подкрепя.
Гласували 83 народни представители: за 6, против 75, въздържали се 2.
Предложението не е прието.
Гласуваме текста на чл. 38 по доклада на комисията.
Гласували 76 народни представители: за 75, против 1, въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 39.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Гласуваме чл. 39 по вносител.
Гласували 77 народни представители: за 77, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: Член 40 – предложение от народния представител Катя Чалъкова, направено по реда на чл. 73, ал. 4, т. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на чл. 40:
„Чл. 40. (1) За нуждите на вероизповеданията може да се откриват духовни училища.
(2) Духовни са училищата, открити по искане на религиозни институции, регистрирани при условията и по реда на Закона за вероизповеданията. В тях може да се обучават ученици, придобили основно образование.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме чл. 40 по доклада на комисията.
Гласували 78 народни представители: за 78, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: По чл. 41 – предложение от народния представител Огнян Стоичков.
Предложението е оттеглено.
Предложение от народния представител Катя Чалъкова, направено по реда на чл. 73, ал. 4, т. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
Комисията подкрепя предложението.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на чл. 41:
„Чл. 41. (1) Училищата са дневни и вечерни.
(2) Училищата по чл. 37, 38, 43 и 45 се откриват като дневни училища. При условията и по реда на този закон в тях могат да се организират всички форми на обучение.
(3) Във вечерните училища се организира обучение във вечерна форма за придобиване на основно и средно образование и/или на професионална квалификация на лица, навършили 16 години, а в случаите, предвидени в този закон, и за лица, навършили 14 години.
(4) При условията и по реда на този закон във вечерните училища може да се организират самостоятелна и индивидуална форма на обучение.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме чл. 41 в редакцията на комисията по доклада.
Гласували 81 народни представители: за 81, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 42.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Гласуваме чл. 42 по вносител.
Гласували 78 народни представители: за 77, против 1, въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: По чл. 43 – предложение от народните представители Николов и Богданова:
„В чл. 43, ал. 1 се създава нова т. 4:
„4. за обучение и подкрепа на ученици с умствена изостаналост, с множество увреждания, с разстройства от аутистичния спектър”.
В чл. 43, ал. 2 след думите: „и общежитие” се добавя: „ , а специалните училища по ал. 1, т. 4 могат да са от интернатен или полуинтернатен тип”.
В чл. 43, ал. 3 се изменя така: „В специалните училища по ал. 1, т. 1, 2 и 3 се провежда обучение за завършване на клас и за придобиване на основно и средно образование”.
В чл. 43 се създават нови:
„(4) В специалните училища по ал. 1, т. 4 се провежда обучение за завършване на клас, без придобиване на основна степен на образование и се поставят оценки само с качествен показател.
(5) В специалните училища се осигурява и обучение за придобиване на професионална квалификация или професионални умения по част от професията/специалността.”
В чл. 43 ал. 4 става ал. 6.
В чл. 43 ал. 5 става ал. 7 и след текста: „по ал. 1, т. 1” се добавя: „и т. 4”.
В чл. 43 ал. 6 и 7 стават ал. 8 и 9.”
Комисията не подкрепя предложението.
Предложение от народните представители Богданова и Николов:
„В чл. 43, ал. 1 да се добави нова точка 5: „училище „Втори шанс”.”
Комисията не подкрепя предложението.
Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 43.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Първо гласуваме предложението на народните представители Ивелин Николов и Валентина Богданова, което комисията не подкрепя.
Гласували 71 народни представители: за 15, против 52, въздържали се 4.
Предложението не е прието.
Сега гласуваме предложението на народните представители Валентина Богданова и Ивелин Николов за нова т. 5 в чл. 43, ал. 1, което комисията не подкрепя.
Гласували 80 народни представители: за 9, против 68, въздържали се 3.
Предложението не е прието.
Гласуваме чл. 43 по вносител.
Гласували 72 народни представители: за 70, против 2, въздържали се няма.
Предложението е прието.
ДОКЛАДЧИК ГАЛИНА БАНКОВСКА: Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 44.
Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 45.
Комисията подкрепя текста на вносителя за чл. 46.
ПРЕДСЕДАТЕЛ МЕНДА СТОЯНОВА: Изказвания? Няма.
Гласуваме членове 44, 45 и 46 по вносител.
Гласували 80 народни представители: за 80, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
Поради изтичане на пленарното време приключваме днешното заседание.
Утре – редовно пленарно заседание от 9,00 ч. (Звъни.)

(Закрито в 14,00 ч.)


Председател:
Цецка Цачева

Заместник-председател:
Менда Стоянова


Секретари:
Митхат Метин

Милена Христова
Форма за търсене
Ключова дума
ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ